Poznáme finalistov prestížnej súťaže v čapovaní piva

 
Súťaž Národné Finále Heineken Star Serve, ktorú pre profesionálov za barovými pultami vyhlásila v apríli spoločnosť HEINEKEN Slovensko, už pozná svojich finalistov. Registrovaní barmani majú za sebou tréning s Martinom „Melom“ Melišom, ktorý sa ako jediný Slovák hrdí titulom Heineken Draught master. Po absolvovaní tréningu nasledovalo hodnotenie barmanov odbornými „komisármi“ počas tajných návštev v ich domovských podnikoch. Na základe výsledkov hodnotenia do finále postupuje 16 profesionálnych barmanov, ktorí si svoje schopnosti a zručnosti v čapovaní piva Heineken zmerajú počas finálového večera 22. septembra 2016 v bratislavskom River´s Clube. Víťaz súťaže získa titul Majster v čapovaní piva Heineken.
Cesta do Národného finále Heineken Star Serve barmanom trvala takmer 4 mesiace a pozostávala z viacerých krokov. Monika Kottmanová, Horeca Development Manager v spoločnosti HEINEKEN Slovensko hovorí: „Pre všetkých barmanov zaregistrovaných do súťaže sme zorganizovali spolu šesť tréningových stretnutí s Martinom Melom Melišom po celom Slovensku. Okrem rituálu čapovania piva Heineken Star Serve sa prihlásení barmani dozvedeli aj mnoho zaujímavých informácií o pive, o značke Heineken, o samotnej súťaži a tiež absolvovali profesionálny photoshooting, ktorý bol pre nich jedinečným zážitkom.“
Ďalším krokom boli tzv. „Happy hour“ v podnikoch, v ktorých registrovaní barmani pracujú. „Vo vyťažených časoch počas štvrtka, piatka alebo soboty sme v rámci akcie danému podniku ponúkli čapované pivo za zvýhodnenú cenu. Podporili sme tak barmana a ponúkli mu priestor, aby mohol trénovať v reálnych podmienkach na Národné finále. Majster v čapovaní piva Heineken totiž musí nielen perfektne ovládať 5 krokov dokonalého čapovania piva Heineken, ale aj v stresujúcich momentoch ho čapovať a podávať s úsmevom na perách,“ vysvetľuje zámer aktivity Monika Kottmanová.
Počas Happy Hours navštívili podnik inkognito odborní komisári, tzv. „Mystery Mani“, ktorí hodnotili u barmanov dodržiavanie rituálu Star Serve. Na základe výsledkov hodnotenia mohli barmani postúpiť do finále, pričom podmienky boli skutočne prísne - šancu bojovať o titul Majster v čapovaní piva Heineken a vyhrať atraktívne ceny pre seba a svoj podnik mohli získať iba barmani so 100%-ným hodnotením. Mená 11 postupujúcich barmanov a 5 šarmantných barmaniek nájdete na web stránke www.heineken.sk/StarServe. Veľké finále, počas ktorého sa rozhodne, kto z postupujúcich sa stane barmanskou hviezdou, sa uskutoční 22. septembra 2016 v bratislavskom River´s Clube.

 

Neuveriteľné kapitoly z dejín kulinárstva

 
V roku 1895 Wilhelm Conrad Röntgen (často aj William Conrad Roentgen, len aby sme si rozumeli), rektor univerzity vo Würzburgu dospel k stopercentnému presvedčeniu, že objavil lúče X. Za všetko môže jeho žena a rodinná gastronómia. Jeho manželka Anna Bertha sa mu neustále sťažovala, že ľudia o nej tvrdia, že nemá chrbtovú kosť. Profesor Röntgen manželke na dôkaz, že ide len o lož, urobil snímku lúčmi X. Snímka dokázala, že jeho polovička chrbtovú kosť má. Šťastná Anna Bertha ukazovala obrázok každej návšteve, snímku zavesili namiesto akvarelu Ranený jeleň v ruji v ich salóne. Z vďačnosti začala propagovať profesorov vynález aj medzi ostatnými gazdinkami ako výnimočného kuchynského pomocníka.
Často im vykladala o tom, ako naučila adoptívnu dcéru jesť rybie mäso. (Manželia Röntgenovci nemali vlastné deti, v roku 1887 adoptovali Josephinu Berthu, dcéru jediného Röntgenovho brata). Dcéra váženého rektora odmietala jesť kapra a zubáča, teda sladkovodné ryby s veľkým množstvom kostí. Bála sa ako každé správne dieťa, že sa kosťami zadusí. Na žiadosť manželky v absolútnej tajnosti skonštruoval profesor Röntgen malý príručný kuchynský röntgen. Ním mohli počas obeda či večere kapra alebo zubáča presvietiť, zdokumentovať kostičky. Dieťa pokojne jedlo rybu, ani sa nemuselo pozerať na prsty, stačilo len aby pozorne sledovalo röntgenový snímok pred tanierom.
Manželka Anna Bertha neskôr začala využívať domáci röntgen a lúče X na odhaľovanie temných a nemravných myšlienok v hlavách jej služobníctva. Presvecovala ďalej ovocie, či nie je červivé. Vďaka dostatočnej dávke lúčov si jej synovec Konrád, ktorý bol u nich častým stravníkom a hosťom, ako študent privyrábal ako prvý neverejný stĺp verejného osvetlenia vo Würzburgu.

Prvé miesto v METRO majstrovstvách SR

Prvé miesto v METRO majstrovstvách SR vo filetovaní lososa zostalo v Košiciach
Svoje kuchárske zručnosti pri filetovaní lososa si prišli na 7. ročník festivalu Gurmán Fest 2016 zmerať šéfkuchári pôsobiaci naprieč Slovenskom. Konkurencia bola o to silnejšia, že medzi súťažiacimi boli aj finalisti TV reality show – Masterchef Tomáš Pikáli a Ivan Rusina. Prvé miesto a aj najhodnotnejšia cena zostali „doma“. Víťazom s najlepším časom 5:35 sa stal Jozef Hromják z reštaurácie Slávia Košice.
Súťaže METRO majstrovstvá SR vo filetovaní lososa sa zúčastnilo 8 súťažiacich – šlo o šéfkuchárov z Košíc, Prešova, Banskej Bystrice a iných miest Slovenka, ktorí zastupovali svoje reštaurácie. Tí najúspešnejší skončili v poradí:
1. Jozef Hromják – reštaurácia Slávia Košice; čas: 5:35 (vyhral zájazd do Nórska na lososiu farmu v hodnote 3000,- eur od spoločnosti METRO) 
2. Peter Hudák – Harley´s steak house Preshow, Prešov; čas: 5:36 (za druhé miesto získal nákupný 500,- eurový voucher platný vo veľkoobchodnom stredisku METRO) 
3. Dominik Baloga – reštaurácia Slávia Košice; čas: 7:18 (vysúťažil si nákupný voucher v hodnote 300,- eur platný vo veľkoobchodnom stredisku METRO).
Okrem show vo filetovaní lososa sa návštevníci Gurmán Festu v areáli košického Mestského parku mohli stretnúť aj so šéfkuchárom Emanuelom Ridim či 15 minútovým kuchárom Gabom Kocákom; mohli tiež ochutnať gurmánske výtvory šéfkuchára veľkoobchodu METRO Vojta Artza. Známy šéfkuchár bol jedným z popredných aktérov na hlavnom pódiu, kde ponúkol návštevníkom inšpirujúcu kulinársku show. Pripravil degustačné menu zložené z tatárských biftekov a rybích tartarov z lososa či tuniaka na rôzne spôsoby. Na pódiu mu asistovali finalisti show Masterchef Tomáš Pikáli a Ivan Rusina.
„Načerpal som množstvo pozitívnej spätnej väzby od ľudí, ktorí ochutnávali tataráky, čo ma ako profesionálneho kuchára vždy poteší. Najväčší úspech mali tartary z lososa a hovädzie tataráky,“ hovorí šéfkuchár Vojto Artz. Počas celého víkendu sa v METRO stánku podarilo predať viac ako 1000,- porcií tatarákov.
METRO stánok, ktorý sa zúčastnil súťaže o najlepšiu festivalovú reštauráciu, pripravil okrem tatarákov svojim priaznivcom a zákazníkom aj miešaný nápoj Aperol Spritz - namiešalo sa ho viac ako 500 kusov. „Teší nás, že aj šírka a kvalita nášho sortimentu pomohla z uplynulého víkendu urobiť ten pravý gurmánsky zážitok. Dokázali sme, že nie sme iba veľkoobchod, ale dokonale zvládame i servis takéhoto výnimočného menu,“ dodáva riaditeľ košického METRO Peter Miklovič.

Jedinečný projekt navariť si vlastné pivo!

 
Každé pivo na svete sa varí z troch základných surovín, a to jačmenného sladu, chmeľu a vody. V pivovare Šariš však veria, že ich pivo obsahuje aj štvrtú špeciálnu esenciu, srdce, ktoré mu dodávajú práve ľudia. Preto Slováci dostali prvýkrát v histórii jedinečnú možnosť uvariť si pivo presne podľa svojej chuti.
Pivovar Šariš ponúkol fanúšikom dobrého piva možnosť rozhodnúť o tom, ako bude chutiť ich ďalšia limitovaná edícia. Na stránke Šariš.sk si všetci dospelí, ktorí majú chuť uvariť si pivo podľa seba, môžu vyskúšať celý výrobný proces. Stačí, ak postupne prejdú piatimi jednoduchými krokmi.
Každý si najprv nastaví parametre svojho vysnívaného piva, konkrétne jeho stupňovitosť, farbu, horkosť, plnosť či dodatočné chmelenie za studena. Celý systém je veľmi jednoduchý a navrhnutý tak, aby sa každý mohol stať na päť minút sládkom a vedel si vytvoriť presne taký zlatistý mok, po akom jeho srdce túži.
So svojím výsledným pivom sa môžete dokonca pochváliť aj na sociálnych sieťach. Na špeciálne vytvorenej etikete vaši priatelia uvidia všetky vlastnosti a charakteristiky vami vyrobeného piva. To však ešte nie je všetko. Dostali ste na vlastné pivo chuť? Nemusíte sa báť, v pivovare Šariš ho pre vás navaria!
Každé online pivo, každý kúsok srdca, ktorý do piva Slováci vložia, sa zaráta do celkového profilu piva. Podľa tohto receptu začnú v Šarišskom pivovare v druhej polovici júna vyvíjať a reálne variť pivo, ktoré viac slovenským už byť nemôže. Prvá várka špeciality bude slávnostne predstavená na Dni otvorených dverí pivovaru 3. septembra 2016. V nasledujúcich mesiacoch bude dostupná aj na výčapoch v každom dobrom Šariš Pube. Tak hor sa do varenia!

Prírodné živly sa spojili, aby vznikli tie najlepšie vína.

 
Slovenskí vinári zabojovali s tým najlepším zo svojej produkcie v súťaži METRO víno roka 2016. Vína mali možnosť prihlásiť v štyroch kategóriách Suché a polosuché víno, Polosladké a sladké, ale aj Ružové či Šumivé víno. Vo finále sa súťažilo aj o cenu Grand Prix. Absolútnym víťazom sa stal Rizling rýnsky, výber z hrozna 2015 od Vinohradníctva Pavelka a syn, s.r.o.
Na slávnostnom gala večeri vo Vodárenskom múzeu v Bratislave, ladenom do tónov prírodných živlov, úzko súvisiacich s výrobou vína, boli vyhlásené názvy víťazných vín a ich výrobcov. Výhercovia si prebrali ocenenia v nasledujúcom poradí:
Kategória Suché a polosuché víno:
1.Camerlon 2012, Víno Matyšák s.r.o.
2.Rizling rýnsky, výber z hrozna 2015, Vinohradníctvo Pavelka a syn, s.r.o. 
(zároveň aj cena Grand Prix)
3.Cisárska Frankovka, akostné odrodové 2013, Villa víno Rača a.s.
4.Rulandské biele, výber z hrozna 2015, Ing. Ladislav Trnovec 
5.Veltlínske zelené, akostné 2015, Skovajsa Milan – SHR
6.Svätovavrinecké, víno s chráneným označením pôvodu 2012, Ing. Vladimír Valenta - Garden Service
7.Riesling, neskorý zber 2015, Elesko a.s.
8.Rulandské modré, výber z hrozna 2013, St. Nicolaus trade a.s.
9.Lipovina, Solaris, neskorý zber 2014, Ing. Jaroslav Ostrožovič
10.Veltlínske zelené 2015, Víno Matyšák s.r.o.
11.Alibernet, výber z hrozna 2013, Villa víno Rača a.s.
12.Rulandské biele, neskorý zber 2015, Peter Ratuzky
13.Cabernet Sauvignon, výber z hrozna 2013, St. Nicolaus trade a.s.
14.Rizling rýnsky, neskorý zber 2015, Janoušek & Polák
15.Alibernet, výber z hrozna 2015, Ing. Ladislav Trnovec
Kategória Polosladké a sladké víno:
1.Devín 2015, Víno Matyšák s.r.o.
2.Veltlínske zelené, akostné 2015, Skovajsa Milan - SHR
3.Rulandské biele, výber z hrozna 2015, Bratia Číčkovci
4.Rulandské biele, bobuľový výber 2015, Movino, spol. s r.o.
5.Rulandské biele, výber z hrozna 2015, Vinárstvo Anton Uhnák s.r.o.
Kategória Ružové víno:
1.Cabernet Sauvignon rosé 2015, Víno Matyšák s.r.o.
2.Cabernet Sauvignon rosé, kabinetné 2015, Dubovský a Grančič, s.r.o.
3.Cabernet Sauvignon rosé 2015, Peter Ščepán - Vinovin
4.Cabernet Sauvignon rosé 2015, Víno Matyšák s.r.o.
5.Cabernet Sauvignon rosé, akostné odrodové 2015, Marián Čajkovič - Winery
Kategória Šumivé víno:
1.Hubert Cabernet Sauvignon blanc de noir, Hubert J.E.
2.Prezident rosé doux 2015, Vinárske závody Topoľčianky
3.Sekt 1933 prestige cuveé brut 2012, Vinárske závody Topoľčianky
 
V rámci 12. ročníka súťaže METRO Víno roka 2016 bolo prihlásených celkovo 260 vzoriek od 39 slovenských vinárstiev. Porota bola zložená z 18 členov z radov tých najskúsenejších slovenských a českých odborníkov. Vytvorili tri komisie, na čele ktorých stáli Ivo Dvořák, Marek Závracký a Robert Müller.
Súťaž víno roka patrí už tradične medzi jednu z najatraktívnejších a z roka na rok je o ňu väčší záujem. Vlani sa zapojilo 37 vinárstiev zo Slovenska s 236 druhmi vín; rok predtým to bolo viac ako 200 vzoriek od 28 producentov.

Gzoznam.sk, prehľadný, triedený a kontrolovaný katalóg firiem a živnostníkov. Katalóg plný funkcií a prekvapení. Register firiem, ktorý sa neustále zlepšuje.

Prihláste sa na odber newsletteru.

Odporúčané firmy

Losstav

K základom spokojného bývania ...

Velkoobchod MFP papier

Hlavnou činnostou našej firmy ...

Overené zákazníkmi

Nábytok Rosina

Hlavnou činnostou našej firmy je vypraco...

Velkoobchod MFP papier

Hlavnou činnostou našej firmy je vypraco...

Stavebná firma Scandi Haus SK

Scandi Haus SK s.r.o. je poprednou spolo...