Trik s platbou za reklamu v katalogu je zpět. A firmy se opět spálily

 
 
Společnost Telefonní seznam České republiky a Slovenska rozesílá podnikatelům dopisy, které se tváří jako faktura k uhrazení 2 952 korun za uveřejnění inzerenta ve firemním katalogu mobilniseznam.com. V něm je jen vyhledávací pole, nic víc. Vyhledávání je sice funkční, ale společností je v něm velmi málo. Dopis s datem splatnosti vytváří dojem, že je třeba částku rychle uhradit na bankovní účet České spořitelny.
 
Z oznámení ve spodní části strany malým písmem je však zřejmé, že se jedná jen o obchodní nabídku pro podnikatele, který dobrovolnou platbou uzavírá smlouvu. Ta se rok automaticky obnovuje a firmy mohou čekat další „faktury“ každé tři měsíce. Odstoupit od smlouvy může klient do deseti dnů bez udání důvodu. Musí však napsat doporučený dopis na adresu brněnského P. O. Boxu.
 
Jednou z firem, které z nepozornosti zaplatily, je společnost Veselské služby, městská firma, jež ve Veselí nad Lužnicí zajišťuje úklid silnic, údržbu parků nebo sběr odpadů. „Bohužel jsme jim nedopatřením zaplatili. Už jsme s nimi jednali, smluvní vztah bude po roce ukončen, ale přijdeme o částku do 10 tisíc korun,“ řekl iDNES.cz jednatel společnosti Jaroslav Benda. „Zvažovali jsme právní kroky, ale právník nám poradil, že je to neprůstřelné a šance na úspěch minimální,“ uvedl. „Nic dobrého si o tom nemyslím, teď už si důkladně kontrolujeme všechny písemnosti, které nám dojdou,“ uzavřel.
 
Někteří podnikatelé jednání považují za podvod, z hlediska práva je to však složitější. „Za podvod bych se to zdráhal označit, ale je to praktika, která je na hraně s klamavou obchodní praktikou,“ řekl iDNES.cz Jan Hejtmánek ze Sdružení obrany spotřebitelů-Asociace z. s., který se o případy dlouhodobě zajímá a také eviduje čerstvé případy firem, které se nechaly takto napálit. „Je třeba být obezřetný a nenechat se na tyto nabídky nalákat,“ dodal s tím, že zákon firmy nechrání tak dobře jako spotřebitele a není tak snadné se vyvázat ze smlouvy.
 
Bílý kůň z Maďarska
Jednatelem společnosti Telefonní seznam České republiky a Slovenska je jakýsi Maďar Gyula Erich Katona. Až do srpna se tato firma jmenovala Česká databáze společností a pod tímto názvem rozesílala dopisy už loni. Tento maďarský občan stál od roku 2008 v čele firmy Český telefonní seznam, která inkasovala tisícikorunové částky za zveřejnění v katalogu. Firma dostala pokutu 100 tisíc korun od České obchodní inspekce za nekalé obchodní praktiky. Někteří podnikatelé zaplatili i proto, že dopis vypadal jako faktury společnosti Mediatel, vydavatele katalogu Zlaté stránky.
 
Podnikatelům, kteří včas nevypovědí smlouvu, se může jejich nepozornost prodražit. Klienta totiž zavazuje k platbě úroků z prodlení ve výši 0,4 procenta denně z dlužné částky za každý den prodlení, resp. smluvní pokutě ve výši 500 korun za každou upomínku. Katalogová společnost také uvádí, že spory, které se nevyřeší smírnou cestou, je připravena vymáhat prostřednictvím rozhodce. Tím je brněnská Rozhodčí společnost. V krajním případě tak podnikatelům může hrozit i exekuce.
 
Podle Jana Hejtmánka ze spotřebitelské organizace se podnikatelé stále nechávají nachytat, přestože se stejné praktiky objevují stále dokola už od roku 2008.
 
Autor: fih

Jedinečný projekt vyzýva navariť si vlastné pivo!

 
Každé pivo na svete sa varí z troch základných surovín, a to jačmenného sladu, chmeľu a vody. V pivovare Šariš však veria, že ich pivo obsahuje aj štvrtú špeciálnu esenciu, srdce, ktoré mu dodávajú práve ľudia. Preto Slováci dostali prvýkrát v histórii jedinečnú možnosť uvariť si pivo presne podľa svojej chuti.
Pivovar Šariš ponúkol fanúšikom dobrého piva možnosť rozhodnúť o tom, ako bude chutiť ich ďalšia limitovaná edícia. Na stránke https://www.saris.sk/priloz-srdce-k-dielu. si všetci dospelí, ktorí majú chuť uvariť si pivo podľa seba, môžu vyskúšať celý výrobný proces. Stačí, ak postupne prejdú piatimi jednoduchými krokmi.
Každý si najprv nastaví parametre svojho vysnívaného piva, konkrétne jeho stupňovitosť, farbu, horkosť, plnosť či dodatočné chmelenie za studena. Celý systém je veľmi jednoduchý a navrhnutý tak, aby sa každý mohol stať na 5 minút sládkom a vedel si vytvoriť presne taký zlatistý mok, po akom jeho srdce túži.
So svojím výsledným pivom sa môžete dokonca pochváliť aj na sociálnych sieťach. Na špeciálne vytvorenej etikete vaši priatelia uvidia všetky vlastnosti a charakteristiky vami vyrobeného piva. To však ešte nie je všetko. Dostali ste na vlastné pivo chuť? Nemusíte sa báť, v pivovare Šariš ho pre vás navaria!
Každé online pivo, každý kúsok srdca, ktorý do piva Slováci vložia, sa zaráta do celkového profilu piva. Podľa tohto receptu začnú v Šarišskom pivovare v druhej polovici júna vyvíjať a reálne variť pivo, ktoré viac slovenským už byť nemôže. Prvá várka špeciality bude slávnostne predstavená na Dni otvorených dverí pivovaru 3. septembra 2016. V nasledujúcich mesiacoch bude dostupná aj na výčapoch v každom dobrom Šariš Pube. Tak hor sa do varenia!
 
Autor: Milan Nemec

Jeden dlžník si dokáže narobiť dlhy aj viac než pol milióna eur

 
 
508 716,3 eura. Takýto závratný súčet dlhov eviduje inkasná spoločnosť EOS KSI Slovensko, venujúca sa profesionálnej správe a manažmentu pohľadávok od jedného jediného dlžníka. Suma bola zaznamenaná ku dňu 31. 12. 2015. V minulom roku inkasná spoločnosť evidovala priemernú výšku pohľadávky na úrovni 578 €.
Na spresnenie ide o pohľadávky voči konečným spotrebiteľom, t. j. v B2C sektore. Inkasná spoločnosť EOS KSI Slovensko dosiahla pri ich vymáhaní 30 percentnú úspešnosť. Najvyššia pohľadávka, ktorú sa vlani podarilo zinkasovať, znela na sumu 41 053,22 eura.
Trendom dnešnej doby podľa Michala Šoltesa, konateľa EOS KSI Slovensko je, že spoločnosť zaoberajúca sa manažmentom pohľadávok musí byť flexibilná. „Prvoradým cieľom je prispôsobiť sa požiadavkám klienta. Rovnako dôležitú rolu pri návrhu procesu inkasa hrá štruktúra pohľadávok.“ Odborník je presvedčený, že podstatné je hľadať čoraz účinnejšie formy komunikácie.
Na to slúži aj také moderné softvérové riešenie ako napríklad EOS portál pre dlžníkov. Vďaka nemu má množstvo ľudí prístup k svojim záznamom cez web. Trendom doby je, že ho využíva čoraz viac ľudí. Kým v júli 2013 sa na portáli prihlásilo 1 025 ľudí, k decembru 2015 tento počet vzrástol až na 3 234. „Výhodou portálového riešenia pre dlžníkov je nielen ten fakt, že si doma v pokoji môžu prezrieť svoje dlhy, prostredníctvom neho s nami komunikovať, ale takisto je tu priama možnosť úhrady záväzku bezhotovostnou on-line platbou,“ opisuje Michal Šoltes.
 
O spoločnosti EOS Group:
Spoločnosť EOS Group je jedným z popredných medzinárodných poskytovateľov finančných služieb na mieru. Jej hlavnou činnosťou je správa a manažment pohľadávok. S počtom zamestnancov viac ako 8 500 zaisťuje finančnú bezpečnosť pre svojich približne 20 000 zákazníkov v 26 krajinách po celom svete, a to prostredníctvom 50 dcérskych spoločností. V rámci medzinárodnej siete partnerských spoločností EOS Group ponúka svojim zákazníkom služby vo viac než 150 krajinách na všetkých kontinentoch. Jej kľúčovými sektormi sú bankovníctvo, poisťovníctvo, služby, telekomunikácie a IT firmy.
Viac informácií nájdete na: www.eos-solutions.com.
 
Autor: Milan Nemec

Unikátne rady na grilovačku od hviezdného kuchára

 

Vojto Artz (*1970) je šéfkuchár spoločnosti Metro. Vždy tvrdí: „Ani ten najlepšie napísaný recept, ani tie najkvalitnejšie suroviny vám nezaručia úspech, pokiaľ nebudete jedlá dochucovať pocitovo a do prípravy nevložíte aj kus seba". Všetko pasuje aj na čias grilovačiek, moderného fenoménu letných dní. Aby ste sa vyhli sklamaniu, že hoci ste si mysleli, že grilovať je hračka, ale na záver na vás čakalo len sklamanie a uštipačné úškrny hostí, ponúkame od neho pár tipov, ako odrhnúť tmavý záves pred tajomnou svätinou grilovania. Veď sa gril zdá ako oltár novodobého náboženstva nielen v klokanej krajine barbekjú ... Rady sa hodia aj klientom gzoznamu, teda rôznym reštauráciam a iným stravovacím prevádzkam.

Vojto Artz patrí k najznámejším slovenským šéfkuchárom. Desať rokov pôsobil v popredných reštauráciách a špičkových hoteloch v Bratislave a päť rokov riadil kuchyni luxusného hotela Tri Studničky v Demänovskej doline. Od roku 2007 má v spoločnosti METRO na starosti najmä tréningy pre šéfkuchárov a majiteľov reštaurácií. Je absolventom medzinárodne uznávanej odbornej školy pre šéfkuchárov Yves Thuries Culinary Academy a držiteľom prestížnych ocenení v gastronomických súťažiach. Jeho zbierka zahŕňa napríklad bronzovú medailu zo svetovej kuchárskej olympiády IKA Erfurt 2008 a bronzovú medailu z The Emirates Salon Culinaire v Dubaji z roku 2011. METRO je partnerom súťaže MasterChef v televizii Markíza a hlavným dodávateľom surovín. V relácii sa objavil samozrejme aj šéfkuchár METRO Vojto Artz.

Aké druhy masa sa na gril hodia viac a aké naopak menej? Prípadne keby ste nám dali tip na niečo menej tradičné.

Vhodné mäsá na grilovanie vo všeobecnosti sú : bravčové, hovädzie, hydinové, zverina , ryby a morské plody a exotické druhy mias. Každý druh vyžaduje však odlišnú teplotu a dĺžku grilovania. Určite mäsá trošku viac prerastené ( hovädzie steaky s tukovým krytím...pokojne vysoká roštenka , krk či bok alebo pupok) a dobre odležané. Menej vhodné sú hlavne suché mäsá ( tie treba obaliť napr. v slanine alebo použiť nepriame grilovanie...napr. alobale). Ak grilovať hydinu , tak na nej ponechajte aj kožu, ktorá bude mäso chrániť pred vysúšaním a mäso ostane šťavnaté! Špeciálne druhy sú napr.: Wagyu japonské plemeno hovädzieho, Buffalo – buvolie mäso či *Bizón.

Rady, tipy a vychytávky pre kuchárov alebo čo sme o grilovaní (mäsa) možno nevedeli ...

Mäso na grilovanie by malo mať izbovú teplotu ..nikdy mäso nedávajte na gril priamo z chladničky. Tak isto ho nedávajte pred grilovaním do oleja...olej nie je žiadna marináda ani lák, takže mäso nebude krehké ...práve naopak...začne vám horieť a vysúšať sa!

Aké sú zásady správneho grilovania v gastro prevádzkach alebo najčastejšie chyby, ktoré sa robia aj mimo nich.

Do oleja kuchári často mäso naložia a pridajú tam nejaké bylinky, cesnak či soľ, ale to je veľká chyba! Olej nie je žiadna vhodná marináda , ale je to len konzervátor a myslia si , že mäso v ňom vydrží dlhšie . Ale mäso neskrehne a ani sa nedochutí a soľ vám spôsobí, že z mäsa ešte vytiahne tekutinu a tým aj chuť a mäso sa bude pri grilovaní vysúšať.

Na čom grilovať, teda aké tipy grilov sa hodia viac či menej do gastro prevádzok?

Vo všeobecnosti poznáme niekoľko druhov grilov , a to: Na drevené uhlie, plynové, elektrické, lávové , sklokeramické či indukčné . Špeciálny gril na profesionálne japonské grilovanie je TEPAN. Ten je vhodný aj na rôzne kuchárske show . Výhodou indukčného grilu je , že jeho teplota nesála do priestoru a ,,nevykuruje ´´ nám celú kuchyňu ...teplota je citeľná tak 10-15 cm nad grilom. Trendový gril je tzv. vajíčko alebo Big Green Egg. Samozrejme, že grily na uhlie sa dajú využiť aj v profi kuchyniach a riešením je gril Josper ...je to mercedes medzi grilmi a tomu zodpovedá aj jeho cena ! :o)

 

Autor: Milan Nemec

Uveríte?

 
Spánok zvyšuje úrodu paprík
Roľník Tibor Gergely zo Szegedu nechcel veriť vlastným očiam, keď v jeho skleníku začali dozrievať tamojšie povestné červené papriky. Mali trojnásobnú veľkosť a štvornásobnú hmotnosť oproti dovtedy najväčším maďarským plodom, ktoré región preslávili na celom svete. Až neskôr sa zistilo, že za všetko môže jeho 14 ročný syn János.
Namiesto do záchoda, kde mal spláchnuť rôzne lieky na spanie, ktoré mali za sebou respiračný čas, ich lenivý pubertiak jednoducho nasypal do veľkej nádoby, z ktorej odležanou vodou polieval záhradník sadenice paprík. Rastliny upadli do stavu podobnému ľudskému spánku a ich fotosyntéza čerpanie živín s pôdy sa zmnohonásobili, lebo neboli v strese, keď niekto stále chodil do skleníka. Je totiž tiež známe, že spánok nielen lieči, ale že všetky organizmy, či zo zoologickej alebo rastlinnej ríše, v spánku rastú.
Mentálna energia zvyšuje úrodu
V nemeckom spolkovom štáte Šlezvicko – Holštajnsko s vo viacerých skleníkoch skončil takmer fiaskom pokus zvyšovať úrodu subtropických plodov prenosom mentálnej energie. Desiatky dobrovoľníkov počas vegetačnej špičky sa láskavo prihovárali citrónovníkom a pomarančovníkom. Plody síce začali mať štvornásobnú hmotnosť a hrozilo že toľká ťažoba poláme všetky konáre.
Jediným riešením, ktoré mohlo zachrániť rastliny pred neodvratným koncom, bolo nasadenie kolektívneho vysmievania sa a nadávania dobrovoľníkov, ktoré smerovali na tropické rastliny. Počas niekoľkých hodín sa plody upravili do normálnej veľkosti.
 
Autor: Milan Nemec

Gzoznam.sk, prehľadný, triedený a kontrolovaný katalóg firiem a živnostníkov. Katalóg plný funkcií a prekvapení. Register firiem, ktorý sa neustále zlepšuje.

Prihláste sa na odber newsletteru.

Odporúčané firmy

Losstav

K základom spokojného bývania ...

Velkoobchod MFP papier

Hlavnou činnostou našej firmy ...

Overené zákazníkmi

Nábytok Rosina

Hlavnou činnostou našej firmy je vypraco...

Velkoobchod MFP papier

Hlavnou činnostou našej firmy je vypraco...

Stavebná firma Scandi Haus SK

Scandi Haus SK s.r.o. je poprednou spolo...