Americkí vedci sú najlepší na svete.

 
Dobre o tom vedia. Všetci ostatní zase dobre vedia, že hádať sa s nimi nemá cenu. Život je príliš krátky, aby sa im vysvetlilo, že to, na čo prišli, je občas nové, ale väčšinou "objavia" nepoužiteľnú hovädinu. Všetko preto, lebo len americkí vedci zistili, že ľudia uveria všetkému, čo americkí vedci zistili.
Pár príkladov z vážneho výskumu. Zistili, že čím viac pijete alkohol, tým viac sa váš mozog scvrkáva. Tí, čo vypili viac ako 14 drinkov za týždeň, mali mozog v priemere o jedno percento menší ako abstinenti. Americkí vedci zároveň zistili, že externý mozog nie je tak efektívny ako ten, ktorý je ešte stále v hlave. Americkí vedci tvrdia, že poznajú hodinu smrti každého z nás, lebo za ňu môže akýsi P-1 gén. Zostáva im len zistiť deň.
Pomocou dotazníkov dospeli k tomu, že najlepší názov pre gay bar je Čierna diera. Objavili, že ak ste v depresii, nemáte dobrú náladu, nechcete hrať scrable a ak ste ženou, je vysoká pravdepodobnosť, že krvácate z intímnych partií. Dali svetu na známosť, že písanie SMS za volantom je nebezpečnejšie ako telefonovanie. Vydumali, že keby mali ľudia dve srdcia, jedno z nich by bolo zbytočné.
Výsledky ich „vedeckých“ objavov sú určené pre bulvárne média. Musia sa ale tváriť ako popularizácia vedy. Cieľom pocit čitateľov, že „sa vzdelávajú“ a teda sú viac ako tí, čo čítajú len o vytasených bradavkách celebrít. Vedec je šašo.
Americký vedecký klaun za drahé peniaze do jeho vrecka zistí, že počujem kožou a očami alebo že na rozdiel odo mňa si ďateľ mozog nepoškodí, aj keď zobákom udrie do stromu až 12 tisíc krát denne. ďalej vydumal ako sa morské vtáky vyhýbajú incestu, že kapusta sa hýbe podobnou rýchlosťou ako kaleráb a že posledná čokoláda by mi chutila najlepšie. K tomu pridali objav prečo sa vlastne bojím o svoje peniaze, ako mám prežiť 50 miliónov rokov bez pohlavného styku, a že moju prípadnú rakovinu zničí vírus besnoty.
Prisahám, že toto nie je mystifikácia, ale americká vedecká realita.

Značka Pilsner Urquell potvrdila svoju výnimočnosť ziskom prestížneho ocenenia

 
Pilsner Urquell patrí medzi najhodnotnejšie značky na medzinárodnom pivnom trhu. Vo verejnom prieskume zrealizovanom agentúrou GfK to potvrdili nielen slovenskí spotrebitelia, ale aj experti. Odborná porota preto rozhodla, že značka Pilsner Urquell tento rok získa prestížne ocenenie Slovak Superbrands Award 2016.
„Je to veľké ocenenie tvrdej práce stoviek ľudí, ktorí značkou Pilsner Urquell žijú. Nevyrábame iba pivo, snažíme sa ľuďom poskytnúť výnimočný zážitok tak, aby sa vždy mohli spoľahnúť na kvalitu skrytú v tom pravom origináli. Ako sa ukázalo, presne to si uvedomuje aj verejnosť,“ povedal marketingový manažér značky Pilsner Urquell Luděk Baumruk na margo tejto pocty.
Medzinárodný program Superbrands vznikol pred viac ako dvadsiatimi rokmi vo Veľkej Británii. Odvtedy získal celosvetové uznanie a dnes je cena Superbrands Award uznávaná ako špeciálne ocenenie v 90 krajinách na piatich kontinentoch. Komisia Brand Council ma pri udeľovaní cien kľúčovú úlohu, preto sa jej členmi môžu stať len poprední, vysoko uznávaní experti.
Členmi komisie sú preto v našich končinách najuznávanejší odborníci z oblasti marketingu, komunikácie a reklamy. Zloženie komisie zaručuje, že ocenenie dostanú len skutočne unikátne spoločnosti. Ocenené značky tak predstavujú vzor úspešného rozvoja a neustáleho zvyšovania hodnoty, čo je tiež jedným z najdôležitejších cieľov značky Pilsner Urquell.

Šampiónom Decanteru víno zo supermarketu

 
Na vinárskou verejnosťou mimoriadne cenenej a považovanej londýnskej súťaži Decanter World Wine Avard (DWWA) najviac prekvapilo víno pre britskú sieť supermarketov.
1.7.2016 / MILAN NEMEC
 
Odborná porota určila, že najlepšie červené víno na svete v kategórii pod 15 libier nemusí byť od žiadneho vyhláseného vinárstva. Na DWWA sa ním stalo červené, ktoré si nechal vyrobiť obchodný reťazec ASDA. Pred úspechom na DWWA stálo 4,37 libry, teda terajších 5,24 eura.
O jeho prvenstve v súťaži rozhodol panel 240 vyhlásených svetových somelierov pri hodnotení naslepo. Víno má obchodnú značku La Moneda Reserva, ročník 2015 a pochádza z Čile. Ide o suché cuveé so zvyškovým cukrom len päť gramov na liter, obsahom alkoholu 12 a pol percenta a namiešali ho z 85 percent odrody Malbec a 15 percent odrody Syrah. Dostalo 95 zo sto možných bodov.
„Má excelentnú sviežosť a je plné energie,“ uviedol hovorca súťaže v rozhovore pre denník The Star.  „Naším jediným cieľom je rozpoznať a oceniť tú najvyššiu kvalitu, to je to, čo zaujíma  našich konzumentov na celom svete. Medailu dávame len tým vínam, ktoré si zasluhujú úplnú dôveru u zákazníkov,“ uviedol šéf súťaže Steven Spurrier. Decanter World  Wine Awards je známy svojim prísnym bodovaním. Zlatá medaila sa tu udeľuje až od 95 bodov, striebro je od 90 bodov a bronz od 85 bodov. Vína ktoré dostanú diplom s označením odporúčané (Commended), musia mať aspoň 81 bodov.
Na súťaž sa aj tento rok prihlásili slovenskí vinári. Najskôr na porovnanie –minulý rok získal jediné striebro Muškát Ottonel 42, 2013 od Žitavských viníc a šesť bronzov si podelili Víno Hubinský, Víno Matyšák, Vinárstvo J. & J. Ostrožovič, Tokaj Macík Winery a Vinárstvo Vinidi.
Žitavské vinice sa evidentne „striafajú“ do chutí a preferencií hodnotiteľov Decanteru - tento rok opäť jediné striebro získalo toto vinárstvo za ich Ottonel 42 Muškát, ročník 2013. Ide o sladké prírodné víno s obsahom cukru až 42 gramu na liter s obsahom alkoholu 8,7 percenta. Získalo 90 bodov zo stobodovej stupnice a ide o stopercentné vínko iba z odrody Muškát Ottonel. Žitavské vinice majú aj dve bronzové medaily a to za ich Alibernet 2012 a Devín 49 2012. Dve bronzové medaily má producent Blasko Wine za ich Víno Blaško Dauphne 2009 a Víno Blaško Mon Ame 2009. Jediné odporučenie získalo Víno Hubinský a ich Devín 2015.

Opití abstinenti

 
V lotyšskom meste Daugavpils otvorili skutočne netradičné protialkoholické sanatóriu, ktoré využíva najme miestna smotánka a celebrity. Začali ich liečiť od závislosti od alkoholu úplne prevratnou doteraz neznámou metódou. Spočíva v postupnom a veľmi miernom znižovaní promile alkoholu v krvi pacientov. Tí si pri nástupe do liečby dobrovoľne pod dohľadom skúseného lekárskeho personálu navodia ťažkú opitosť s cca 3,4 promile alkoholu. Hneď potom odovzdajú približne väčšinu svojej alkoholickej krvi a dostanú transfúziou adekvátne množstvo krvi čistej bez alkoholu.
Ich opitú krv uschovajú v tzv. odzvykacích chladiarenských bankách. Z nich denne dostávajú autotransfúziu, čiže do ich žíl prúdi krv s alkoholom. Dávka alkoholizovanej krvi sa postupne zmenšuje. Pacient v protialkoholickej liečebni tak je úplne mimo abstinenčných šokov a od závislosti od alkoholu sa vylieči zhruba za 14 dní.

Brusel posvätil pivnú megafúziu

 
Európska komisia schválila plánované prevzatie druhého najväčšieho pivovaru na svete SABMiller jeho väčším konkurentom Anheuser-Busch InBev. Podmienkou však je, že AB InBev predá skoro všetky pivovarnícke aktivity SABMiller v Európe, teda zrejme aj Plzeňský Prazdroj.
AB InBev, ktorý je najväčším výrobcom piva na svete, transakciou získa zhruba tretinový podiel na svetovom trhu s pivom. Zamýšľaná akvizícia ale v niektorých krajinách naráža na obavy z narušenia hospodárskej súťaže, informuje agentúra ČTK. Európska komisia (EK) v predbežnom vyšetrovaní zistila, že transakcia mohla vo svojej pôvodnej podobe viesť k vyšším cenám prakticky vo všetkých krajinách dvadsať osmičky, kde SABMiller doteraz pôsobil.
„Európania kúpia každý rok pivo za zhruba 125 miliárd eur, takže aj relatívne malý cenový nárast by spotrebiteľom mohol spôsobiť citeľnú ujmu,“ uviedla eurokomisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová. „Bolo teda veľmi dôležité zabezpečiť, že prevzatie SABMiller spoločnosťou ABInBev neobmedzí konkurenciu na európskych trhoch s pivom," dodala.
Skupina AB InBev od začiatku navrhovala, že sa zbaví všetkých aktivít kupovanej firmy vo Francúzsku, Taliansku, Holandsku a Británii, aby tak zmiernila obavy Bruselu, že v týchto krajinách získa príliš silné postavenie na trhu. Skupina už prijala ponuku na odkúpenie týchto aktivít od japonského pivovaru Asahi.
AB InBev takisto ponúkol, že sa zbaví aktivít SABMiller v Českej republike, Maďarsku, Poľsku, Rumunsku a na Slovensku, aby rozptýlil ďalšie obavy komisie, ktoré sa objavili v priebehu predbežného skúmania dopadov transakcie.
Komisia potom rozhodla, že plánovanej transakciu dá zelenú, avšak len pod podmienkou, že AB InBev všetky tieto záväzky splní. Skupina AB InBev vznikla v roku 2008, keď belgický pivovar InBev prevzal za 52 miliárd dolárov amerického konkurenta Anheuser-Busch. Vo svojom portfóliu má asi 200 značiek z celého sveta.
Podľa nezávislého analytika a bývalého riaditeľa Českého zväzu pivovarov a sladovní Jana Veselého bude mať o Plzeňský Prazdroj určite záujem holandský Heineken aj severoamerický pivovar Molson Coors. „Ale ani jeden z nich pivovar nemôže dostať, pretože každý z nich by mal na českom trhu 65 a viac percent, takže by im transakciu neschválil český protimonopolný úrad," povedal Veselý.
Heineken vyrába v Českej republike predovšetkým pivo Krušovice, zatiaľ čo pivovaru Molson Coors patrí značka Staropramen. Skupiny by sa teda podľa Veselého museli rozhodnúť, že predajú svoje pivovary na území ČR.
Jednou z možností je podľa Veselého aj to, že by Plzeňský Prazdroj kúpili napríklad čínske alebo japonské firmy. „Firma Asahi už tu vyrába roky v Staroprameni v licenciu Asahi Super Dry pre Európu,“ dodal Veselý. Ďalším variantom by potom bola japonská skupina Kirin. Japonci by sa podľa analytika k českému pivu správali podobne ako súčasný vlastník SABMiller, teda ako k „rodinnému striebru“.
AB InBev, ktorý vyrába napríklad pivo Stella Artois alebo Corona, získa plánovaným prevzatím SABMiller za viac ako sto miliárd dolárov tretinový podiel na svetovom trhu s pivom. Zlúčený podnik bude podľa Európskej komisie na globálnej úrovni predávať dvakrát viac piva a bude mať štvornásobný zisk ako Heineken, čo je súčasná trojka na svetovom trhu.
Zdroj: ČTK

Gzoznam.sk, prehľadný, triedený a kontrolovaný katalóg firiem a živnostníkov. Katalóg plný funkcií a prekvapení. Register firiem, ktorý sa neustále zlepšuje.

Prihláste sa na odber newsletteru.

Odporúčané firmy

Losstav

K základom spokojného bývania ...

Velkoobchod MFP papier

Hlavnou činnostou našej firmy ...

Overené zákazníkmi

Nábytok Rosina

Hlavnou činnostou našej firmy je vypraco...

Velkoobchod MFP papier

Hlavnou činnostou našej firmy je vypraco...

Stavebná firma Scandi Haus SK

Scandi Haus SK s.r.o. je poprednou spolo...