Nie je penne ako pene

 
Bolo to vari zo pätnásť rokov nazad, keď sme si sadli do jednej tatranskej pravej talianskej „pycérije“. Moje babule sa išli a idú po tom slanom plackatom koláči, čo na ňom nakydajú hocičo od výmyslu sveta, utĺcť. Je nemusím, ale dám si radšej cestoviny. Keď nám však doniesol čašník jedálny lístok, skoro vyskočila z kože. Rozosmial som sa ako blázon.
Devy na mňa nechápavo hľadeli. Prskal som medzi záchvatmi smiechu: „Pene al dente alebo tatranská pornografia na tanieri!“ Nechápali. Tak som im vysvetľoval.
Nebudem písať, v ktorej sme to boli „pycériji“. Ani v akej tatranskej časti. Na názve "pycérija" trvám, lebo si iný ani nezaslúži. (Zistil som však, že oná „pycérija" nie je výnimkou. Na Slovensku sa ešte nájdu podobné. Aj na internete.
Zavolal som si čašníka, dievky si objednali a vtedy som poprosil ženu, nech malej zapchá uši. Tak sa i stalo, malá dcérka Lucka pozerala síce ako vyoraná myš, ale bolo to v záujme jej vhodnej výchovy.
„Tu varia ľudožrúti,“ vravím pošepky žene tak ticho aby to počul aj čašník a obraciam sa na neho. So stoickým pokojom a chladnou tvárou si objednávam: „Dal by som si krvavé penisy.“
Zbadal som totiž, že majú na vyčačkanom jedálnom lístku ako jedlo pene al dente. Pene po taliansky označuje v množnom čísle bolesť, ale hlavne penis. Ak si niekto na jedálnom lístku prečíta, že špecialitou je pene al dente, to nie je v preklade stvrdnutý mužský úd, ale krvavý mužský orgán.
Penne sa používa v taliančine ako množné číslo pre rúrkovité cestoviny. Penna v jednotnom čísle je vtáčie pero, no aj písacie plniace pero. Do neho sa musí cez nejakú rúrku dostať atrament. Preto pre veľa cestovín sa zaužíval plurál penne.
Teda takto sme si na Slovensku žili, ale mám pocit , že ešte aj dlho žiť budeme :o)))

Gzoznam.sk, prehľadný, triedený a kontrolovaný katalóg firiem a živnostníkov. Katalóg plný funkcií a prekvapení. Register firiem, ktorý sa neustále zlepšuje.

Prihláste sa na odber newsletteru.

Odporúčané firmy

Losstav

K základom spokojného bývania ...

Velkoobchod MFP papier

Hlavnou činnostou našej firmy ...

Overené zákazníkmi

Nábytok Rosina

Hlavnou činnostou našej firmy je vypraco...

Velkoobchod MFP papier

Hlavnou činnostou našej firmy je vypraco...

Stavebná firma Scandi Haus SK

Scandi Haus SK s.r.o. je poprednou spolo...