Súmrak moldavského zázraku

Kagor, niekdajšie víno cárov, sa dostal do spoločnosti jablčného vína a medoviny

Kagor, niekdajšie víno cárov, sa dostal do spoločnosti jablčného vína a medoviny

Už v 13. storočí údajne objavili vinári v juhofrancúzskom mestečku Cahors elixír života. Ich červené víno Cahor v stredoveku pili výhradne najmocnejší z najmocnejších. Dnes ho poznáme najmä ako moldavské víno Kagor, kde prebrali štafetu z južného Francúzska. Na popud Českej republiky ale nedávno Európsky súdny dvor zázrak z Moldavska preradil z kategórie vín do kategórie iný alkohol.

Cahor - víno najmocnejších

Skôr, kým si povieme, prečo sa z vína života stal podozrivý nápoj, krátky exkurz do histórie. Domovom poctivého sladkého červené vína Cahor je historické mestečko Cahors. Storočia sa vyrába len a len z prezretých hrozien s vysokou cukornatosťou z odrôd Cabernet Savignon, Merlot a Saperavi. S polosladkou verziou sa môžete stretnúť v Bulharsku, Francúzi sa ale dušujú, že to nie je ono. Ich víno Cahor sa vyznačuje rubínovou až granátovou farbou. Vo vôni a chuti rozpoznáte maliny, čierne ríbezle, slivky a višne. Pri tých najkvalitnejších druhoch sa objaví chuť čokolády.

Cahor od stredoveku pili výhradne králi, aristokracia a najvyšší predstavitelia cirkví. Nechýbalo na svadobnom stole Eleonóry Akvitánskej a anglického kráľa Henricha II. Miloval ho francúzsky kráľ František I. Samozrejme aj rodák z mestečka Cahors pápež Ján XXII. Víno učarilo neskôr politikovi Jeanovi-Baptistovi Colbertovi, najbližšiemu spolupracovníkovi Ľudovíta XIV.

Liek pre cára

Zo všetkých milovníkov juhofrancúzskeho vyhláseného elixíru je najznámejší ruský cár Peter Veľký. Legenda hovorí, že víno ochutnal pri svojich potulkách po Francúzsku. Po návrate do Ruska prikázal aby vo viniciach v okolí Petrohradu začali pestovať spomínané tri odrody a vyrábať víno podľa francúzskej receptúry. Druhá povesť o vzniku vína Kagor (Rusi nemajú v azbuke písmeno h) tvrdí, že v Rusku sa preslávilo až potom, keď ho dvorní lekári naordinovali cárovi Petrovi I. Ako každý smrteľník sa aj veľký imperátor jednoducho cez vianočné sviatky veľmi prejedol. Dostal bruchabôľ a dôrazná aplikácia vína pomohla cárskemu urodzenému tráviacemu traktu.

Tak si ho začali pochvaľovať nielen pre chuť a vôňu, ale aj pre liečivé účinky. Mnoho ruských liečiteľov používalo a dodnes používa toto víno na výrobu rôznych medicín. Liečia nim nielen zažívacie ťažkosti, ale aj závraty, nedostatok železa v krvi a kašeľ. Nápoje miešajú aj na detoxikáciu organizmu a revitalizáciu pokožky.

Za všetkými legendami o príchode vína Kagor do Ruska je ale ruská pravoslávna cirkev. Víno Kagor vzniklo v Rusku na jej objednávku ako pripomienka Kristovej obete. Názov je odvodený naozaj podľa juhofrancúzskeho mestečka Cahors. Tiež je potvrdené, že do Ruska sa víno dostalo za čias cára Petra I. okolo roku 1700. Pretože Rusi vtedy ľúbili sladké alkoholické nápoje z medu, aj víno objednali riadne sladké.

Moldavské víno sváru

Víno Kagor sa už roky vyrába v Moldavsku a hojne sa dováža do Európy. Výrobcovia tvrdia, že ide o fortifikované dezertné víno získané výhradne z prezretého hrozna odrody Cabernet-Sauvignon. Slovo výhradne im však podrazilo nohy. Už vo februári 2006 českí colníci zistili, že Kagor z Moldavska obsahuje minimálne dvadsať päť percent cukru a ten nepochádza z hrozna. Analýza dokázala, že do vína pridávajú alkohol z repného cukru.

Európsky súdny dvor po dlhých naťahovačkách na český popud a za gréckej podpory rozhodol, že moldavské víno Kagor sa nemôže pri preclení posudzovať ako víno. Musia ho zaradiť do kategórie iný alkoholický nápoj s vyššou colnou sadzbou. Nepatrí ani medzi likérové vína. Je tak v menej vznešenej spoločnosti medoviny alebo jablčného vína. Nepomohlo ani to, že Európska komisia bola presvedčená, že Kagor majú stále zaraďovať medzi vína.

Sudcovia Európskeho súdneho dvora, ktorí zjednocujú používanie zákonov a pravidiel pre celú EÚ, rozhodli, že alkohol v likérových vínach musí byť len z hrozna. Z toho vyplýva, že víno z Moldavska nemôže byť zaradené do kategórie červené dezertné víno.

autor: Milan Nemec

Gzoznam.sk, prehľadný, triedený a kontrolovaný katalóg firiem a živnostníkov. Katalóg plný funkcií a prekvapení. Register firiem, ktorý sa neustále zlepšuje.

Prihláste sa na odber newsletteru.

Odporúčané firmy

Losstav

K základom spokojného bývania ...

Velkoobchod MFP papier

Hlavnou činnostou našej firmy ...

Overené zákazníkmi

Nábytok Rosina

Hlavnou činnostou našej firmy je vypraco...

Velkoobchod MFP papier

Hlavnou činnostou našej firmy je vypraco...

Stavebná firma Scandi Haus SK

Scandi Haus SK s.r.o. je poprednou spolo...