Tatry z perspektívy (vykukujúceho) krtka III.

Tretia
 
Výhradne chodím do Tatier, keď sú hore aj medvede. Snažím sa infiltrovať do smokoveckých a okolitých krčiem medzi domorodých štamgastov. Bojím sa totiž hadov na tatranských cintorínoch. Jedna sa už dokonca povozila v záchranárskom vrtuľníku. Najmä cintorín v obci Veľká Lomnica je doslova rajom týchto hadov. Tam sa  povráva, že každý hrob stráži jedna vretenica.
               
Na cintorín vo Veľkej Lomnici museli umiestniť výstrahu pred hadmi. Našli tam totiž niekoľko hadích hniezd a v každom bolo 20 až 30 vreteníc. Ukrývajú sa v starých hrobkách. Keďže had je zákonom chránený, ublížiť mu nemôžu. No jemu útočiť nezakázal nik. Kurióznu skúsenosť s vretenicou majú aj leteckí záchranári. Ratovali muža, ktorého jedovatí had uštipol. Ten sa mu navyše schoval v oblečení a vyliezol až v nemocnici. Celý ten čas bol teda had na palube vrtuľníka.
            
Takže panický strach z hadov a to, že chcem byť o Tatrách čo najviac informovaný, tvrdím žene. Tá vie svoje, ale aj tak ma pustí. Ako vtedy, keď sa moje dievky motali po Smokovci a ja som zbehol dole na sídlisko Pod lesom. 
                 
Sedel som z nostalgie medzi štamgastami v bufete azda sedemnástej duševnej a piatej cenovej skupiny. Pripomínali som si časy, keď som ešte nesmeroval do veľhôr zo šialenstva. Niekoľko rokov, kým bola dcérka malá, sme si kúsok od nalievárne prenajímali malý bytík od domorodej pani učiteľky. V lete išla bývať ku sestre a bytík sa o ňu staral, čiže prilepšoval jej k úbohému učiteľskému platu. Vtedy neboli popadané smreky v páse lesov pod Smokovcami a bolo kúsok od paneláka krásne.
 
Dal som si tatranskú smrteľnú kombináciu. Horec a vari na osem krát nakvapkané tumpachové čapované pivo (tumpach vzniká vtedy, keď výčapné pivné trubky majú čistiť tatranské myši, lebo výčapníkovi sa nechce a hlodavce stále nechodia). Tatranci okamžite vycítia samotu. A plný budelár. Netrvalo dlho a jeden z nich sa mi prihovoril. Či som už počul o medveďovi, čo včera rozohnal turistov na chodníku zo Skalnatého plesa. Nie, vravím. 
 
Domorodcovi zasvietili oči a spustil. Dole po turistickom chodníku od Skalnatého plesa na Hrebienok sa valil mladý maco. Narazil na skupinu poľských turistov, ktorí šliapali hore. Neuhol sa, ale postavil na zadné a prednými labami raz ľavou, raz pravou švihmi od hrude  smerom od tela ich začal zrážať jedného po druhom. Keď si vyčistil trasu, skĺzol opäť na všetky štyri a pokojne smeroval ďalej na Hrebienok.
 
O zvykoch medveďoch toho veľa neviem, ale predsa len sa mi príbeh zdal viac ako uletený. Domorodec sa dušoval o svätej pravde. Ak mu zaplatím horec, tak povie ďalšie neuveriteľné príbehy. Krčmár však prišiel k nášmu stolu a so slovami: „Fero, máš dosť, hybaj domov, videl som Vieru z električky ísť.“ Fero vyskočil ako uhryznutý svišť a pelášil smerom k oproti stojacej bytovke.
 
Netrvalo dlho, dnu prišiel ďalší štamgast. Keďže sa medzitým bufet vyprázdnil, lebo okrem Viery asi cestovali domov manželky ďalších popíjajúcich domorodcov a tí sa po Ferovi vyparili tiež, prisadol si ku mne. Napil sa piva, skúmavo sa na mňa zahľadel, ošacoval moje finančné schopnosti a opýtal sa, či som tu na dovolenke. Odpovedal som, že v bufete nie, ale hore v Smokovci hej.
 
Vyzvedal sa, kde som ubytovaný. Hovorím dole pod stanicou u Varholákovcov. A na Hrebienok chodím? Pýtal sa ďalej. Áno, odpovedám a dodávam, že nie lanovkou, lebo nekradnem. V momente sa Tatrancovi rozžiarili oči ako keď hyena nájde chutnú mŕtvolu.
Nemal by som pešo chodiť na Hrebienok. Je to nebezpečné. Včera popoludní tam napadla medvedica s mladými piatich maďarských horolezcov. Smerovali hore na Skalnaté pleso. Neustále sa nahlas rozprávali, čo medvedicu nahnevalo. Nechal čučoriedky čučoriedkami, zavolal k sebe mladé, čo sa neďaleko od nej hrali a vyšla na chodník. Rozbehla sa po dvojnožky, labami postupne rozhnala a vyzauškovala nespratných a hlučných Maďarov. Mláďatá samozrejme opakovali po mame. Posledný išiel najmenší z maďarských horolezcov a ten to schytal od malých medveďov, lebo na väčších Maďarov si netrúfli. Ale celkovo sa turistom nič nestalo. Nemali žiadne vnútorné, ani povrchové zranenia, lebo medvede ako mačkovitá šelma pri útoku stiahli pazúry. Preto ani Markíza nič nedávala. Prichystal si domorodý Tatranec na záver alibi, ktoré malo dosvedčiť pravdivosť neuveriteľného príbehu. 
 
Milan Nemec

Gzoznam.sk, prehľadný, triedený a kontrolovaný katalóg firiem a živnostníkov. Katalóg plný funkcií a prekvapení. Register firiem, ktorý sa neustále zlepšuje.

Prihláste sa na odber newsletteru.

Odporúčané firmy

Losstav

K základom spokojného bývania ...

Velkoobchod MFP papier

Hlavnou činnostou našej firmy ...

Overené zákazníkmi

Nábytok Rosina

Hlavnou činnostou našej firmy je vypraco...

Velkoobchod MFP papier

Hlavnou činnostou našej firmy je vypraco...

Stavebná firma Scandi Haus SK

Scandi Haus SK s.r.o. je poprednou spolo...