Je načase skrotiť Microsoft

 
 
Súčasné správanie Microsoftu je príkladom, ako obchodná spoločnosť, ktorá dominuje na trhu, preberá Mores štátnej mašinérie. Jeho počínanie volá po vyšetrovaní protimonopolných orgánov a úradov na ochranu osobných údajov.
Keď bol Microsoft vo svojej dobe vyšetrovaný Európskou komisiou za vnucovanie prehliadača Explorer, napísal som na jeho obranu niekoľko textov. Základným argumentom bolo, že ani tá najväčšia firma, na rozdiel od štátu, nemá silu prinútiť ľudí k určitému spôsobu konania. Na rozdiel od štátu, ktorý disponuje mocenskými nástrojmi. Spor o nejaký prehliadač bol úplnou prkotina, pretože ste si mohli nainštalovať akýkoľvek iný.
 
Dnes ide ale do tuhého. Súčasné správanie Microsoftu je príkladom, ako obchodná spoločnosť, ktorá dominuje na trhu, prestáva súťažiť o zákazníkov a preberá mores štátnej mašinérie. Každá ďalšia verzia programu sa líši od predchádzajúcej asi tak, ako keby rôzne typy automobilu mali iné umiestnenie pedálov brzdy, spojky a plynu a radiaca páka bola raz v kufri, druhýkrát na zadných sedadlách a po tretej na streche. K tomu by ste na prístrojovej doske mali ovládače radlice snežného pluhu a výsuvného stožiaru pre medzihviezdnej spojenie, proste veci, ktoré nechcete, nikdy ich nebudete používať a nezaujímajú vás.
 
Je nepochopiteľné, prečo vzhľad i ovládanie programov nezostávajú aj pri rozšírenej ponuke stále rovnaké a nové funkcie sa nezapínajú iba na želanie. Pochybujem ale, že by niekto dobrovoľne spúšťal funkciu, ktorú by išlo nazvať "vymazanie 30 percent pracovných skúseností". Microsoft a vôbec všetky IT firmy ignorujú fakt, že užívateľom vedľa priamych peňažných nákladov spojených so zakúpenie programu vznikajú aj finančné a časové výdavky na zaškolenie (a to si odmyslím náklady vlastného prechodu, ktorý má charakter havárie). Zákazník na začiatku vlastne platia za to, aby všetko fungovalo horšie ako doteraz. Možno je ale cieľom predať čo najviac hodín seminárov na tému prechod z ... ..na ....... Dokonca existujú dotačné programy Európskej únie na zaškoľovanie v nových verziách programu Keď niečo funguje, tak sa do toho nevŕta a zákazník, pokiaľ nie je masochista, nechce riešiť zbytočné problémy.
 
V tejto krásnej novej dobe sú užívatelia nútení prispôsobovať sa produktom, namiesto aby to bolo naopak. Programové vybavenie možno prirovnať k Splachovadlá na WC. Užívateľ zatiahne a očakáva, že to čo sa nachádza v mise, zmizne. Nič iné ho naozaj nezaujíma. Určite netúžia neustále "ladiť" vodoinštaláciu, behať okolo záchodu s čistiacim zvonom ani liezť po zemi a hľadať, pod ktorou dlaždičkou je splachovanie ukryté tentoraz.
 
Microsoft sa chváli viac ako 300 miliónmi užívateľmi, ktorí prešli z Windows 7/8 / 8.1 na Windows 10. Ešte viac ich však vzdoruje a časť z nich nechce aktualizáciu ani zadarmo. Majú děs z toho, ako v programoch zase bude všetko inak, "pôjdu" zle alebo vôbec. Z tohto dôvodu sú stále rozšírené Windows XP a Windows 7 a "konzervatívci" si ich ochraňujú ako oko v hlave.
 
Programy Microsoftu si robia, čo chcú. Vypnutie počítača vyžaduje prejsť myšou do rohu obrazovky a čakať (doba sa odvíja od toho, ako sa počítači zachce), než sa objavia lišta s ponukou vypnutia. Kto toto vymyslel? Prečo by užívateľ mal na niečo čakať? Čo si to výrobca dovoľuje? Kto tu vládne komu? A je úplne jedno, či v ďalšej verzii bolo tlačidlo okamžitého vypnutia vrátený späť. Alebo po kliknutí na odkaz na mailovú adresu ste vyzvaní k akejsi registráciu, ktorá však môže skončiť havárií počítača. Keď som ju chcel vykonať, musel stroj k IT lekárovi. Ak sa už podarí spustiť odchodu, objaví sa upozornenie, že ho blokuje nejaký spustený program, aj keď žiadny nie je otvorený. A najhoršie zo všetkého sú nielen trpaslíci, ale svojvoľné vykonávanie aktualizácií, bez toho je zrejmé čo a prečo sa menia a ako dlho to potrvá.
 
Vyššie uvedené argumenty by šlo bagatelizovať s odkazom na spiatočníctvo, drobné nedokonalosti zložitých systémov alebo neznalosť užívateľov a obyčajnou necitlivosť príliš veľké firmy. Sú ale veci, ktoré vyžadujú regulačný zásah štátu, pokiaľ však samy statne bezpečnostné služby neparticipují na nastolenom trende.
 
Fungovanie Windows 10 je spojené s nekontrolovateľným odosielaním dát von z počítača a s automatickou aktualizáciou systému. Výrobca sa ale neobťažuje informovať zákazníka, čo sa odosiela, prijíma, aktualizuje a prečo. Je to podobné, ako keby automobil odovzdával bez vedomia majiteľa niekam do dátového centra prevádzkové údaje, polohu, o čom sa bavia pasažieri a súčasne by ho v nestráženom okamihu preliezali technici od výrobcu. Chýba kontrola a vláda užívateľa nad tým, čo kedy a kam počítač odovzdáva, jednoducho zrozumiteľný log.
 
V čase Facebooku a ďalšie (a) sociálnych sietí, kde ľudia vystavujú celý svoj život, to bude znieť možno smiešne, ale jedná sa o neprípustné praktiky. Keď si kupujem nejaký produkt, chcem nad ním mať plnú kontrolu.
 
Microsoft však u licenčných podmienok dáva "na výber" "yes", v preklade "ber alebo ťahaj preč". Vychádza z axiómu bezpodmienečnej kapitulácie protistrany, ktorá v tomto prípade nie je zákazníkom, ale vazalom. Príčinu hľadajme práve v dominantnom postavení Microsoftu na trhu operačných programov pre osobné počítače.
 
Nič nevolá po vyšetrovaní protimonopolných orgánov a úradov na ochranu osobných údajov viac než súčasné počínanie Microsoftu. Užívatelia sa musia opäť stať zákazníkmi. Majú právo na nerušenú prácu, na odmietnutie poskytovania údajov a na vykonávanie aktualizácií iba s riadnym vysvetlením a po ich súhlase.
 
(Vyšlo v MF Dnes 26.5.2016)
 
Autor: Vilém Barák

Gzoznam.sk, prehľadný, triedený a kontrolovaný katalóg firiem a živnostníkov. Katalóg plný funkcií a prekvapení. Register firiem, ktorý sa neustále zlepšuje.

Prihláste sa na odber newsletteru.

Odporúčané firmy

Losstav

K základom spokojného bývania ...

Velkoobchod MFP papier

Hlavnou činnostou našej firmy ...

Overené zákazníkmi

Nábytok Rosina

Hlavnou činnostou našej firmy je vypraco...

Velkoobchod MFP papier

Hlavnou činnostou našej firmy je vypraco...

Stavebná firma Scandi Haus SK

Scandi Haus SK s.r.o. je poprednou spolo...