„ Sade nie je výrobná značka. “

Helen Folasade Adu je britsko-nigérijská speváčka. Narodila sa 16. januára 1959 v Nigérii v meste Ibadan, jej otec je Nigérijčan, matka Angličanka. Má staršieho brata Banjiho. Ako štvorročná prežila rozvod rodičov a neskôr sa s mamou a bratom presťahovali do Anglicka.

Helen Folasade Adu je britsko-nigérijská speváčka. Narodila sa 16. januára 1959 v Nigérii v meste Ibadan, jej otec je Nigérijčan, matka Angličanka. Má staršieho brata Banjiho. Ako štvorročná prežila rozvod rodičov a neskôr sa s mamou a bratom presťahovali do Anglicka.

Obdivovala americký soul a bola nadšená z vystúpení skupiny Jackson 5, kde začínal napríklad aj Michael Jackson. Skupina bola v 70. rokoch 20. storočia považovaná za hudobný fenomén popovej hudby. Fascinovaná bola najmä publikom, aké dokázali zaujať. Tvorili ho teenageri, matky s deťmi, starí ľudia, bieli aj čierni. Presne po takom publiku túžila Sade.

Jej rodičia neboli umelci, otec bol profesor ekonómie a matka zdravotná sestra. Spev teda nebola jej jasná voľba. Študovala módu a ku spevu sa dostala náhodou. Oslovili ju dvaja spolužiaci s návrhom, aby im pomohla v ich kapele, ktorá sa ocitala v začiatkoch.

Písanie piesní, to ju bavilo a napĺňalo, ale postaviť sa pred ľudí sa odhodlala až po dvoch rokoch. Držala sa zásady, že musí spievať tak, akoby hovorila, že najdôležitejšie je zostať sama sebou. Takto začala koncertovať so skupinou Pride. Súčasťou vystúpení boli aj jazzovejšie skladby ako napríklad známa Smooth Operator, ktorej je aj spoluautorkou. Práve táto všetkých zaujala. Každý chcel podpísať zmluvu so Sade, ale nie s Pride. Ona odmietla svoju kapelu opustiť. Približne o rok a pol neskôr sa rozhodla podpísať zmluvu so spoločnosťou Epic Records, no zobrala si so sebou saxofonistu Stuarta Matthewmana, basistu Paula Denmana a klávesistu Andrewa Hala z Pride.

Prvý album Diamond Life nahrala Sade so svojou kapelou v roku 1984, a paradoxne, názov albumu bol v tej dobe presným opakom jej skutočného (materiálneho) života, ale pravdepodobne bola diamantovo zamilovaná.

Svet o to stál, ale ona vraj nikdy nepropagovala imidž, nikdy sa nesnažila zviditeľňovať v televízii, vo videoklipoch, odmieta rozhovory. Nechce byť produktom predaja, chce spievať ľuďom na koncertoch a turné - ,, Keď vstúpim s kapelou na pódium a hráme, cítim, že ľudia našu hudbu milujú. “

Za posledných dvadsať rokov sa venovala viac sebe a svojmu osobnému životu ako kariére, v roku 1996 sa jej narodila dcérka. ,, Ako umelec môžete rásť iba ak si doprajete čas rásť aj ako človek, “ takto Sade definovala svoju ,, prestávku ”. Predsa za tie roky stihla vydať tri albumy. Najnovší album Soldier of Love vyšiel vo februári 2010. Získala zaň cenu Grammy. Jej konto, okrem iného, obsahuje aj 110 kusov predaných CD.

V októbri a novembri 2011 patrila Sade Európe. 13. novembra 2011 sa predstavila aj na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave. Moment, keď so svojou kapelou ukázala pravé umenie svojho druhu možno definovať ako večnú emóciu. Jej prejav je spontánne presný. Bolo tam všetko - jemnosť, jednoduchosť, štýl, noblesa. Sade, to je zážitok !

Nepozná ju celý svet, tak, ako Rihannu alebo Bruna Marsa. Ale Sade je kvalita, spoznajte ju, zamilujte sa …

autor: Sarah Žiaková
fotky:
www.onlyartimages.blogspot.com a Sarah Žiaková


Gzoznam.sk, prehľadný, triedený a kontrolovaný katalóg firiem a živnostníkov. Katalóg plný funkcií a prekvapení. Register firiem, ktorý sa neustále zlepšuje.

Prihláste sa na odber newsletteru.

Odporúčané firmy

Losstav

K základom spokojného bývania ...

Velkoobchod MFP papier

Hlavnou činnostou našej firmy ...

Overené zákazníkmi

Nábytok Rosina

Hlavnou činnostou našej firmy je vypraco...

Velkoobchod MFP papier

Hlavnou činnostou našej firmy je vypraco...

Stavebná firma Scandi Haus SK

Scandi Haus SK s.r.o. je poprednou spolo...