Ako odolávať psychickému stresu a nátlaku okolia

Peniaze, práca, partner, domácnosť, rodina, priatelia, jednoducho všetko vyvíja určitý tlak na našu psychiku. Aj keď sa snažíme si veľa vecí čo najviac uľahčiť, zjednodušiť alebo sa im dokonca vyhnúť, nie je to možné.

Peniaze, práca, partner, domácnosť, rodina, priatelia, jednoducho všetko vyvíja určitý tlak na našu psychiku. Aj keď sa snažíme si veľa vecí čo najviac uľahčiť, zjednodušiť alebo sa im dokonca vyhnúť, nie je to možné.
To zaťažuje náš organizmus a doslovne ho zanáša škodlivinami. O psychickom stave nehovoriac. Stres ničí nervový systém a zabraňuje telu fungovať normálne, najmä relaxovať a oddychovať.
Preto prinášame niekoľko spoľahlivých rád, ako si čo najefektívnejšie pomôcť pri strese respektíve ako sa mu vyhnúť.

Reorganizácia času
Pokiaľ máte denne stihnúť všetko, čo by ste chceli, plánujte!
Vezmite si obyčajný zošit alebo diár a vypíšte si veci, ktoré máte zvládnuť. Napíšte si časy, kedy máte kde byť a pokiaľ si nie ste istí, či to všetko stihnete, radšej niektoré povinnosti presuňte na druhý deň. Nedostávajte samého seba do časového stresu.

Pracovné povinnosti
Viete, že v práci na vás čaká celá kopa papierov a nedajú sa zvládnuť v termíne? Že budete musieť pracovať aj po pracovnom čase? Opýtajte sa kolegov, či by vám nemohli aspoň s niečím pomôcť, aspoň začať a vy to už dokončíte. Čudovali by ste sa, koľkí vám pomôžu. Nabudúce pomôžete vy im.
Zároveň vedieť rozdeliť prácu je prejavenie schopností manažéra.

Domácnosť verzus večná povinnosť
Ak bývate sám, je to jednoduché – stačí po sebe odpratať po každom použití, prať raz za dva tri dni a cez víkend spraviť väčšie upratovanie. Z vlastnej skúsenosti viem, že to cez víkend zaberie tak hodinku, nanajvýš hodinku a pol.
Keď máte doma ďalších členov, jednoducho stačí prácu rozdeliť. Naučiť sa základné pravidlá čistotnosti nie je ťažké, mala by to byť základná vlastnosť každého jedného z nás.

Priatelia
Aj keď by sa mali priatelia počítať do kategórie relaxácie, niekedy na nich naozaj nemáte náladu. Nebojte sa povedať nie. Oni tiež nemajú vždy náladu tráviť čas v spoločnosti. Keď máte chuť tráviť čas len s partnerom, tak to povedzte, pokiaľ si chcete ísť niekam sadnúť a čítať si sám, tak to spravte. Neberte priateľov ako povinnosť, berte ich ako relax, ako príjemnú súčasť vášho života.

Partner nie je vaše dieťa
Nevravím, že by ste sa do určitej miery nemali starať o jeho potreby, ale nie je to vaše dieťa. Nechajte ho, nech uvarí, uprace, pripraví nejaké prekvapenie.
Je naozaj potrebné si uvedomiť, že ste s partnerom, s ktorým možno časom budete mať dieťa, nie aby sa on stal vašim dieťaťom. Prenechajte mu kúsok zo svojich starostí, aby sa naučil aj on, že vy nie ste ani jeho mama, ani slúžka. Nech ide do obchodu, možno si to natoľko obľúbi, že sa zbavíte tejto starosti.

Peniaze
Áno, bohužiaľ, je to tak, bez peňazí sa žiť nedá. Finančná (ne)závislosť nás zaťažuje najviac. Drvivá väčšina premýšľa práve o tom, že nemajú dostatok peňazí.
Dá sa tomu vyhnúť kontrolou financií. Aj keď ich nie je dostatok, pri kontrole si viete zistiť, kde míňate najviac a zhodnotiť, či nie sú tieto čísla prehnané. Treba len získať disciplínu a zapisovať si každú drobnosť a byť k sebe úprimný. Takouto revíziou môžete získať naozaj podrobný prehľad a pohnúť sa ďalej, nemíňať na zbytočnosti a ušetriť si trebárs na krásnu dovolenku.

Toto je niekoľko krátkych rád, ako sa vysporiadať s každodennými stresmi. Organizácia života je veľmi dôležitá a na začiatku možno náročná, ale pokiaľ sa naučíte aspoň jednu z nich, zistíte, že aj tie ostatné sa začínajú črtať a nie je až také zložité si vytvoriť príjemné prostredie bez stresu.

Gzoznam.sk, prehľadný, triedený a kontrolovaný katalóg firiem a živnostníkov. Katalóg plný funkcií a prekvapení. Register firiem, ktorý sa neustále zlepšuje.

Prihláste sa na odber newsletteru.

Odporúčané firmy

Losstav

K základom spokojného bývania ...

Velkoobchod MFP papier

Hlavnou činnostou našej firmy ...

Overené zákazníkmi

Nábytok Rosina

Hlavnou činnostou našej firmy je vypraco...

Velkoobchod MFP papier

Hlavnou činnostou našej firmy je vypraco...

Stavebná firma Scandi Haus SK

Scandi Haus SK s.r.o. je poprednou spolo...