Vianočné tradície na Slovensku

Kategória: Aktuality
Vianoce už sú za dverami, každý sa pripravuje na Štedrý večer, aby bol čo najdokonalejší. Upratovanie je v plnom prúde, domov rozvoniava koláčmi všetkého druhu, kapustnicou a makovými pupákmi a vareným vínom. V obývačke šuští baliaci papier a balia sa darčeky, vešajú sa ozdoby na stromček a v mnohých rodinách sa hľadá pasáž v Biblii, ktorá všetkým povie, ako prišiel Ježiško na svet.

Vianoce už sú za dverami, každý sa pripravuje na Štedrý večer, aby bol čo najdokonalejší. Upratovanie je v plnom prúde, domov rozvoniava koláčmi všetkého druhu, kapustnicou a makovými pupákmi a vareným vínom. V obývačke šuští baliaci papier a balia sa darčeky, vešajú sa ozdoby na stromček a v mnohých rodinách sa hľadá pasáž v Biblii, ktorá všetkým povie, ako prišiel Ježiško na svet.
Tradície sú však iné od dverí k dverám, od mesta k mestu.
Ako prvé sú vianočné oplátky. Niekto ich je iba s medom, niekto si ich posype orieškami, iní si dajú na ne aj cesnak na znak zdravia. Pre kresťanov majú oplátky aj symbolický význam – majú symbolizovať telo Kristovo na úvod večere.
Potom sa dávajú makové pupáky. Niekde ich nazývajú bobajky, inde opekance. Nie sú však tradičné všade. Sú to kúsky sladkého pečiva preliate horúcim mliekom a posypané mletým makom s cukrom.
Inde sa podáva po oplátkach ovocie, zvykne sa rozkrojiť jablko naprieč jadrincom a skontroluje sa, či sa vytvorila päťcípa hviezda a je pekná. To značí zdravie a šťastie pre celú rodinu a každý člen rodiny musí kúsok z tohto jablka zjesť.
Po tomto nasleduje polievka. Znovu tu platí heslo: Iný kraj, iný mrav. Veľmi záleží na kraji, aká polievka sa je. Na južnej časti Slovenska je typická rybacia polievka alebo halászlé, šošovicová alebo hrachová polievka.
Na strednom Slovensku sa najčastejšie je kapustnica s hríbmi, inde s klobásou, niekde do nej pridávajú sušené slivky alebo kyslé jabĺčko z kvasenej kapusty. V niektorých rodinách do kapustnice dokonca pridávajú „spustené“ vajce ( vajíčko sa rozbije, naleje do naberačky ohreje sa v nej, aby sa začalo variť a po chvíli sa opatrne spustí do vriacej kapustnice, kapustnica sa vtedy aspoň päť minút nemieša, aby vajíčka ostali v celku). Ale samozrejme, že nezabudli aj na ostatné druhy polievok.
Po polievke prichádza na rad hlavný chod večere. Najtypickejší býva kapor, aj keď sa v poslednom čase do obľuby dostávajú iné ryby ako pstruh alebo losos. Buď sú spravené klasicky v trojobale alebo zapečené v pekáči zaliate vajíčkom. Ale nie všetky rodiny dodržiavajú bezmäsitý pôst. Pre nich sú klasickejšie rezne alebo pečená kačica. Ako príloha býva majonézový šalát, zemiakový šalát s cibuľkou alebo moderné opekané zemiaky.
Na záver večere sa dávajú ako dezert koláče doma pečené, medovníčky, medvedie labky, vanilkové rožky, pusinky, čokoládové guľky, lepené linecké kolieska, orechové tyčinky a mnoho ďalších.
Lúskajú sa oriešky, aby sa vedelo, či na ďalší rok budeme oplývať zdravím, až teraz sa môže krájať jablko, konverzuje sa a čaká na zazvonenie zvončeka, že už prišiel Ježiško a doniesol darčeky.
Napriek tomu, že sú tradície odlišné od dverí k dverám, najviac záleží na atmosfére, na stretnutí rodiny a sviatkovej pohode, ktorá zavládne. Nie je podstatné, kto je akú polievku a v akom poradí sú jedlá podávané. Treba si uvedomiť, že oslavujeme narodenie Ježiška v jasličkách a uvedomiť si, že bez ohľadu na to, koľko leží pod stromčekom balíčkov, podstatné sú jasličky s Jezuliatkom.

Príjemné prežitie sviatkov Vám praje portál gzoznam.sk