Jasovská jaskyňa, tam, kde žijú netopiere

Najstaršia sprístupnená jaskyňa

Najstaršia sprístupnená jaskyňa

V Jasovskej jaskyni nebudete nikdy sami ! Spoločnosť vám určite budú robiť netopiere. Práve v tejto jaskyni, žije až 20 druhov netopierov, čo je najviac na Slovensku. Nachádza sa v Slovenskom raji, pri obci Jasov v okrese Košice okolie.

Netopiere sú momentálne jedinými tu žijúcimi zvieratami. V zimných mesiacoch tu dolu hlavou spí zavesených niekoľko tisícok týchto hmyzožravcov, aj vzácny druh Podkovár veľký. Návštevníci sa ich nemusia obávať. Do vlasov sa nezapletú, je to len povera. Kedysi tu však v podzemí žil celý zverinec. Z pozostatkov niekdajších živočíchov sa v jaskyni našli kosti jaskynného medveďa a jaskynnej hyeny.

Najstarší jaskynný nápis

Jasovská jaskyňa je najstaršou sprístupnenou jaskyňou a je to aj badať. Je veľmi úhľadná, cestičky sú krásne upravené a je štýlovo nasvietená. Sprístupnili ju pre verejnosť už v roku 1846, ale horné časti jaskyne už boli známe v 13. storočí. Vraj jaskyňu objavil niektorý z mníchov rádu premonštrátov v Jasove. Obyvatelia obce i kláštora ju využívali ako skrýšu pred cudzími vojskami. V jaskyni sa zachovalo množstvo starých nápisov a kresieb. Najstarším je nápis z roku 1452 a zaznamenáva víťazstvo vojska Jána Jiskru z Brandýsa v bitke pri Lučenci. Letopočet 1576 v Dóme netopierov dokladá, že niektoré spodné časti jaskyne boli známe už v 16. storočí. V jaskyni sa tiež našla dýka s cizelovaným ornamentom, ktorá asi pochádza z čias tureckých vpádov do tejto oblasti.

Účinná liečebňa

„Tu by bola skvelá vínna pivnica,“ pomysli si skoro každý návštevník, keď vstúpi do jaskyne. A je to pravda. Konštantná teplota okolo 9 stupňov a stála vlhkosť vyše 90 až 98 percent je ideálna na skladovanie vína. A možno tu aj víno naši predkovia držali. V súčasnosti však slúži šľachetnejším cieľom. V určitých mesiacoch v roku sa tu prevádza speleoterapia. To znamená, že ľudia s chorobami dýchacích ciest si tu v rámci liečby denne poležia na lehátkach tri hodiny a inhalujú zdravý jaskynný vzduch.

Do jaskyne sa dostanete priamo z Jasova po pravej strane rieky Bodvy. Vstup do nej je v nadmorskej výške 257 metrov. Prehliadkový okruh má dĺžku 720 metrov a prevýšenie 30 metrov. V jaskyni je 339 schodov. Výškový rozdiel medzi vchodom a východom je 28 metrov. Prehliadka trvá asi 45 min. Dospelý za vstup zaplatí 140 korún, dieťa od 6 do 15 rokov platí 80 korún. Je otvorená denne okrem pondelka od 9 do 16, 00 hodiny. Jaskyňa je tiež zapísaná do svetového prírodného dedičstva.

autor: EVA MIKULOVÁ
foto: internet (google)

Gzoznam.sk, prehľadný, triedený a kontrolovaný katalóg firiem a živnostníkov. Katalóg plný funkcií a prekvapení. Register firiem, ktorý sa neustále zlepšuje.

Prihláste sa na odber newsletteru.

Odporúčané firmy

Losstav

K základom spokojného bývania ...

Velkoobchod MFP papier

Hlavnou činnostou našej firmy ...

Overené zákazníkmi

Nábytok Rosina

Hlavnou činnostou našej firmy je vypraco...

Velkoobchod MFP papier

Hlavnou činnostou našej firmy je vypraco...

Stavebná firma Scandi Haus SK

Scandi Haus SK s.r.o. je poprednou spolo...