Nevinnosť moslimov bez emócií

Pokus o amatérsku analýzu situácie okolo búrok ohľadom filmu Nevinnosť moslimov.

Pokus o amatérsku analýzu situácie okolo búrok ohľadom filmu Nevinnosť moslimov.

1. časť - o filme Nevinnosť moslimov.

11.9.2012 vypukla celosvetová aféra okolo filmu "Nevinnosť moslimov". Film a reakcie na neho vyvolali emócie, ale nielen na strane moslimov, ale aj na strane "anti moslimov". Miesto, aby sa ľudia na celú vec pozreli s rozumom, zapletajú sa do emócií a proti emócií a zabarikádovávajú sa na svojich ideologických pozíciách. Nehovorím, že mám patent na rozum, ale aspoň by som sa chcel sám za seba súkromne pokúsiť nájsť pravdu o celej veci. Snáď to niekoho inšpiruje, aby urobil to isté a nepozeral sa na tieto udalosti predpojate.

1. Film Nevinnosť moslimov

Cez všetko čo sa deje, žijeme v úžasnej dobe. Vďaka internetu a Youtube sa môže napríklad každý osobne presvedčiťaký film Nevinnosť moslimov je, bez toho aby sa spoliehal na to, kto čo napíše a veril tomu. Nasledujúce riadky sú teda napísané na základe toho, čo som videl a počul na vlastné oši a uši a ak s nimi niekto nesúhlasí, nech sa na ono video pozrie a povie mi, v čom sa mýlim.

Myslím, že aj tí najväčší islamofobovia budú súhlasiť s tým, že film má mierne povedané veľmi nízku kvalitu. Ospravedlňte môj nedokonalý popis, nie som filmový kritik, ale vidím, že púštne exteriéry sú premietané za herca ako v slovenských reklamách a klipoch na začiatku 90. rokov. Amatérske chyby a záhonov v strihu. Postavám sa mení hlasy uprostred dialógov (o tom sa ešte zmienim). Proste amatérčina najhrubšieho zrna. Je vidieť, že vo filme však hrajú profesionálni herci, pretože vedia vyjadrovať emócie.

Keï zhliadnete ukážku na Youtube je evidentné, že film nie je len o Mohamedovi. Video začína v súèasnosti v nejakej modernej blízkovýchodnej krajine, najpravdepodobnejšie v Egypte. Ukazuje pogrom na kresťanov a vraždu kresťanského dievčaťa za prizerania bezpečnostných síl. Je možné, že film má viac dejových polôh, ale ukážka je z 90% tvorená dejom o Mohamedovi. Mohamed je tu zobrazený. Dej je tvorený s časti vecami, ktoré sú historickou pravdou, ako je napríklad to, že Mohamed a jeho nasledovníci sa svojimi nepriateľmi bojovali, ale z časti veľmi úbohým a vulgárnym zosmiešòovaním. Jediné titulkovanie "ukážka z ukážky" na českom nete to ukazuje typicky a bola vybraná dobre. Nejaká stará žena vyčíta nasledovníkom Mohameda, že bojujú, vraždia a kradnú (čo je v podstate pravda, aj keď to bolo v rámci vojny a takto sa vtedy vojny viedli bežne), ale potom dodáva, že znásilnili zajatých mužov a chlapcov (to už je skôr len vulgárne urážka). Vzápätí je žena rozštvrtená. Mohamed je taktiež zosmiešňovaný, napríklad rádoby komediálnou scénkou, kedy ho jeho manželky tlčú topánkami (a všetci vieme, že udrieť niekoho topánkou je pre moslimov totálna urážka). Suma sumárum, nejde o žiadne umenie. Nejde ani o snahu trebárs nepodarenú ukázať pravdu, povedať niečo čo sa nesmie, pretože je to pravda, treba nepodarená. Je to skutočná, nechutná a zle natočená provokácia, jasne natočená s jediným cieľom - rozdráždiť moslimami.

Ak by film len zobrazoval Mohameda, boli by Moslimovia nahnevaní rovnako. To je pravda. Ale ak ho zobrazuje nie s cieľom dopátrať sa pravdy, ale s cieľom ho uraziť a zosmiešniť (a je úplne jedno či ho uznávame alebo nie, ja nie som kresťan, ale nebudem si vymýšľať vulgarity o Ježišovi) musíme byť na tento film naštvaní aj my. Samozrejme len naštvaní.

To je popis filmu. Teraz však to podstatnejšie. Mali tvorcovia právo natočiť taký film? A čo si o filme vôbec myslieť?

Áno, na západe máme slobodu slova a môžeme natočiť sebeväčšiu hovadinu. Ale aj na západe máme rôzne tabu, kde sloboda prejavu končí, dokonca je obmedzená zákonom. O Ježišovi sa odvážilo točiť len veľmi málo tvorcov. A väčšinou ho zobrazujú s úctou. Áno, Život Bryana je neúctivé komédia, ale všimnite si, že Bryan nie je Ježiš, aspoň formálne, že je to o tom, že si Bryana s Ježišom pletú. Je to jasné, že to je urobené len preto, aby bol film prijateľný a že v skutočnosti Bryan Ježiš je. Ale formálne nie. Ani Python si nedovolili porušiť tabu. DaVinciho kód spochybňuje cirkevné dogmy, pretože tvrdí, že sa Ježiš oženil a mal deti, ale zmysel tejto knihy a filmu je predsa v tom, že "Ježiš bol dobrý, ale cirkev jeho učenie prekrútila a skreslila jeho život" takže ani tu si tvorca nedovolil to, čo si dovolili tvorcovia nevinnosti voči Mohamedovi ... nepripustím ani filmy rasistické, to je tabu a je dokonca zakázané zákonom. Rovnako tak propagácie nacizmu. Natočil by niekto film zosmiešňujúcich Osvienčim alebo ho spochybňuje? Ťažko. Za rasistický alebo nacistický film by ste išli v Európe do väzenia. V USA nie. Dokonca by ste boli za rasistický či nacistický dokument, ktorý by sa na celú vec pozeral akoby seriózne a pokúšal by sa pseudovedecky púšťať do iných rás alebo holokaustu.

Domnievam sa teda, že film "Nevinnosť moslimov" by v Česku musel byť zakázaný a jeho tvorcovia by išli do väzenia za "Hanobenie rasy, národa a náboženského presvedčenia". Priťažujúcou okolnosťou je spoločenský dopad, aký to vyvolalo. V USA však takéto zákony nemajú a tvorcovia natočenie takéhoto filmu v USA žiadne zákony neporušili.

Morálne však taký film odsúdiť možno tiež. Je naozaj nechutný a provokačný a ako som napísal dotýkajúce sa základné viery jednej časti sveta, viac ako miliardy ľudí a bol natočený so zjavnou snahou zasiať svetový rozbroj. Je to zlo, je to jed, rovnako ako Main Kampf, Protokoly sionských mudrcov a podobné paškvily. Sa Salmanom Rushidem, s Fitna, či Pussy Riot to nemá nič spoločné. Ľudí, ktorí vedia čo je dobro a čo je zlo a ktorí chcú mier a harmóniu musia tento film jednoznačne odsúdiť a ľudia, ktorí sa ho zastávajú, sú podľa mňa úbožiaci. Áno, byť voľný ako vták, písať a nakrúcať filmy o všetkom, o Mohamedovi, o Ježišovi, o holokauste možné. Ale musí to byť robené so snahou nájsť pravdu a nie zasievať zlobu. Ten film nebol natočený ani ako fundamentálna kritika Islamu. Bol natočený, ako provokácia.

Tak, ak si myslíte, že som sa zbláznil, tak počkajte na môj ďalší blog. Všimnite, že som nič nenapísal o práve moslimov na reakciu na tento film, o tom či bola adekvátna. Tento blog sa týkal čisto len popisu a hodnoteniu filmu. O okolnostiach vzniku filmu, o tom, kto ho asi vytvoril a prečo, o tom ako sa dostal do sveta, o reakciu na neho, o reakciu západu a USA ao ich politike, arabskej jari asï napíšem zase nabudúce.

Ak chcete reagovať v diskusii, reagujte, ale vyhradzujem si právo reagovať iba na príspevky týkajúce sa obsahu a hodnotenia tohto filmu. O všetkom ostatné budem pokračovať vo svojom blogu nabudúce.

Tomáš Peszyñski | sobota 15. septembra 2012

Gzoznam.sk, prehľadný, triedený a kontrolovaný katalóg firiem a živnostníkov. Katalóg plný funkcií a prekvapení. Register firiem, ktorý sa neustále zlepšuje.

Prihláste sa na odber newsletteru.

Odporúčané firmy

Losstav

K základom spokojného bývania ...

Velkoobchod MFP papier

Hlavnou činnostou našej firmy ...

Overené zákazníkmi

Nábytok Rosina

Hlavnou činnostou našej firmy je vypraco...

Velkoobchod MFP papier

Hlavnou činnostou našej firmy je vypraco...

Stavebná firma Scandi Haus SK

Scandi Haus SK s.r.o. je poprednou spolo...