Zomrel ruský miliardár a Putinov kritik Boris Berezovskij

MOSKVA - Ruský miliardár Boris Berezovskij, ktorý žil od roku 2000 v britskom exile, zomrel v sobotu vo veku 67 rokov. Informovala o tom britská stanica BBC, podľa ktorej sú okolnosti smrti známeho Rusa nejasné.

MOSKVA - Ruský miliardár Boris Berezovskij, ktorý žil od roku 2000 v britskom exile, zomrel v sobotu vo veku 67 rokov. Informovala o tom britská stanica BBC, podľa ktorej sú okolnosti smrti známeho Rusa nejasné.

Podľa vyjadrenia Berezovského zaťa Jegora Schuppeho našli 67-ročného veľkopodnikateľa mŕtveho v jeho dome v anglickom grófstve Surrey neďaleko Londýna.

Trpel depresiami

Správu o úmrtí potvrdil aj jeho ruský právnik Alexander Dobrovinskij. Pre televíziu Rossija 24 povedal, že Berezovskij si siahol na život. "Pred pol hodinou mi volali z Londýna a povedali, že Berezovskij spáchal samovraždu," uviedol Dobrovinskij.Tomu by mohli nasvedčovať aj slová zaťa Jegora Schuppeho, podľa ktorého bol Berezovskij v poslednej dobe v depresii a izoloval sa od svojich priateľov a známych.Prvý kanál ruskej televízie uviedol, že podnikateľovo telo našli v kúpeľni jeho domu po tom, ako minulý týždeň utrpel infarkt myokardu.

Prežil niekoľko atentátov
Berezovskij v minulosti prežil niekoľko pokusov o atentát vrátane bombového útoku, pri ktorom prišiel o život jeho osobný šofér. Posledné chvíle života prežil v anglickej oblasti Surrey.Sám Berezovskij tvrdil, že počas vlády Borisa Jeľcina (1991-99) v spolupráci s ďalšími šiestimi oligarchami ovládal šestinu ruskej ekonomiky. Po politickom rozchode s Kremľom odišiel do britského exilu a stal sa rozhodným kritikom ruského prezidenta Vladimira Putina.V poslednom období Berezovskij zápasil s finančnými ťažkosťami. Musel prepustiť časť svojich zamestnancov, uzavrieť svoju kanceláriu v prestížnej londýnskej štvrti Mayfair a začal rozpredávať rodinné nehnuteľnosti, autá a obrazy.Vlani Berezovskij prehral dlhodobý súdny spor s majiteľom futbalového klubu Chelsea Romanom Abramovičom. Podľa pozorovateľov išlo o jednu z najdrahších súdnych káuz na svete. Berezovskij musel zaplatiť súdne trovy vo výške 35 miliónov libier. Berezovskij zbohatol počas privatizácie v 90. rokoch, keď sa stal vlastníkom hlavnej ruskej televíznej stanice Kanál 1. Magazín Forbes jeho majetok odhadol približne na tri miliardy dolárov.

Gzoznam.sk, prehľadný, triedený a kontrolovaný katalóg firiem a živnostníkov. Katalóg plný funkcií a prekvapení. Register firiem, ktorý sa neustále zlepšuje.

Prihláste sa na odber newsletteru.

Odporúčané firmy

Losstav

K základom spokojného bývania ...

Velkoobchod MFP papier

Hlavnou činnostou našej firmy ...

Overené zákazníkmi

Nábytok Rosina

Hlavnou činnostou našej firmy je vypraco...

Velkoobchod MFP papier

Hlavnou činnostou našej firmy je vypraco...

Stavebná firma Scandi Haus SK

Scandi Haus SK s.r.o. je poprednou spolo...