Dôkaz manipulácie v rakúskych voľbách

 
 
Po prečítaní diskusií k rakúskym voľbám dochádzam k záveru, že tie voľby boli určite zmanipulované. Z jednoduchého dôvodu: nevyhral Norbert Hofer. On sám síce uznal porážku, ale to nie je na závadu sprisahaneckým teóriám.
Nie je nutné riešiť žiadne ďalšie detaily, ako to vlastne Van der Bellen zariadil. Predsa bolo jasné, že stav tunajšie spoločnosti je taký, že voliči museli väčšinové hlasovať pre Hofer. Naviac ešte viedol pred sčítaním korešpondenčných hlasov. Jeho konečná tesná strata je dôkazom nekalých praktík. A basta. Bellen si musí priznať, ako k výsledku dospel a že nálada v spoločnosti je iná, než ukázali výsledky volieb. Jeho víťazstvo nie je žiadnym úspechom, ale nešťastným omylom v dôsledku hlasovania imigrantov, ktorí všetci majú volebné právo.
 
Samozrejme, keby vyhral Hofer, hoci o jediný hlas, bol by to jasný dôkaz, že rakúska spoločnosť konečne pochopila, kto ju zachráni a aká je jej budúce perspektíva. Naopak Bellen si so svojím tesným víťazstvom musia uvedomiť, že najmenej polovica Rakúšanov má odlišný názor a že jeho víťazstvo nič nedokazuje.
 
Existujú krajiny, ktorých výsledky volieb dávajú viac ako vážny dôvod domnievať, že boli skutočne zmanipulované. Ak diktátor známy mučením a vraždami opozície vyhrá s drvivou predstavou, nie je nutné žiť v ilúzii, že jeho zvolenie je výsledkom slobodnej voľby občanov.
 
Výsledok rakúskych volieb však neukazuje nič iné ako, že v spoločnosti sú dva zhruba rovnako silné názorové prúdy, ktoré by sa v rámci možností mali snažiť o hľadanie konsenzu, keďže je to najlepšie, čo sa dá pre budúcnosť krajiny urobiť. V demokratickej spoločnosti holt existuje možnosť, že vyhrá aj niekto iný, než koho preferujem ja.
 
Nedôvera v demokratický systém a jeho mechanizmy ohrozuje spoločnosť ďaleko viac, než všetci imigranti dohromady. Rozpoltená spoločnosť spochybňujúce základy, na ktorých bola vybudovaná, úspešne deštruuje seba samého. Rozumiem hnevu ľudí na zatuchnutý systém, nespravodlivosť, a na prehlbovanie sociálnych rozdielov namiesto ich zmenšovanie. Frustrácia spôsobená nespravodlivosťou a neochotou niesť zodpovednosť vedie k protestnému správania. Bellen to chápe a odkazuje, že všetci Rakúšania sú dôležití a jeho cieľom je spájať.
 
Najhoršie zo všetkého je nechať v sebe zvíťaziť ten pocit, že všetko je zmanipulované a nikomu nedá neveriť. Kto stratil dôveru vo fungovanie demokratických mechanizmov, najľahšie podľahne veľkým manipulátorom. Aj keď nezvíťazil ten, kto podľa môjho názoru mal zvíťaziť, spoločnosť nebude ohrozená, ak aj ďalšie voľby budú slobodné. Platí totiž aj opak, víťazstvo môjho favorita, ktorý sa neskôr uvidí v autoritatívnom štýle, bude ďaleko väčším nepríjemnosťami.
 
Autor: Marie Kolářová

Gzoznam.sk, prehľadný, triedený a kontrolovaný katalóg firiem a živnostníkov. Katalóg plný funkcií a prekvapení. Register firiem, ktorý sa neustále zlepšuje.

Prihláste sa na odber newsletteru.

Odporúčané firmy

Losstav

K základom spokojného bývania ...

Velkoobchod MFP papier

Hlavnou činnostou našej firmy ...

Overené zákazníkmi

Nábytok Rosina

Hlavnou činnostou našej firmy je vypraco...

Velkoobchod MFP papier

Hlavnou činnostou našej firmy je vypraco...

Stavebná firma Scandi Haus SK

Scandi Haus SK s.r.o. je poprednou spolo...