Vystupuje Slovensko z EÚ?

 
 
V Británii sa rozbieha referendum o jej zotrvaní v Európskej únii. Na tomto konci Európy sme tak trochu ľahostajní. Veď čo sa pre nás zmení, či bude Británia v EúÚ, alebo nebude. Aj tak sme v nemeckom područí. Tak o čo ide?
 
O čo nám vlastne ide? Zdá sa, že ide o to, či máme Európu, v ktorej za to stojí byť každej krajine, alebo nestojí. Je to otázka o tom, či je pre každý civilizovanejší štát významne lepšie byť dnu alebo vonku. Dokonca aj v prípade, že referendum o vystúpení Británie z EU bude neúspešné, aj tak je škoda napáchaná. Hádanka, či je lepšie byť dnu alebo von, je tu. A je to hádanka nanajvýš seriózna.
 
Najprv logika EÚ. Logika veci je, že ak budeme mať spoločenstvo krajín, ktoré budú mať spoločný trh, voľný pohyb tovaru, osôb a myšlienok a kapitálu, tak budeme mať dokopy krajiny, ktoré budú ekonomicky silné, ich občania slobodní a bohatí. Čim väčšie to spoločenstvo bude, tým lepšie.
 
Táto jednoduchá myšlienka je silná. Je nesporne dobrá a keby toto bola EÚ, tak by určite každý nespochybniteľne chcel byť dnu a nik nechcel ísť von. Vrátane Británie.
 
Lenže sme to pokazili. Vytvorili sme moloch európskych úradníkov, ktorí svoju existenciu ospravedlňujú vydávaním smerníc, obmedzení, regulácií a unifikácií, ktorými chcú urobiť všetky krajiny rovnaké. Ale krajiny rovnaké nie sú. Británia nechce platiť rovnaké sociálne dávky svojim dlhodobým občanom ako lúze ktorá prichádza z východu (aj od nás). To je asi pre Britov logické. Slováci chcú mať nižšie dane právnických osôb ako Nemci, pretože si myslia, že majú na obyvateľa oveľa menej priemyslu a chcú, aby vznikol. Aj to je logické. Maďari chcú to a Poliaci zas hento. Prečo by sme mali mať rovnaké pravidlá? Prečo by vlády nemali súťažiť o obyvateľov tým, aký majú systém? Prečo má byť všetko rovnaké?
 
Na rovnakosť nie je dôvod. Rôznorodosť prináša blahobyt. Európske smernice sú cestou do záhuby. A to nemyslím len tie environmentálne, ktoré sú asi najhlúpejšie. A jedno vám poviem. Ak sa ukáže, že Británia nemá ďalej dôvod zotrvávať v EÚ, bude najvyšší čas opýtať sa, čo treba podniknúť, aby sa EÚ zase stala spoločenstvom takým, že každý bude chcieť byť dnu a nik vonku.
 
Hans Faltys

Gzoznam.sk, prehľadný, triedený a kontrolovaný katalóg firiem a živnostníkov. Katalóg plný funkcií a prekvapení. Register firiem, ktorý sa neustále zlepšuje.

Prihláste sa na odber newsletteru.

Odporúčané firmy

Losstav

K základom spokojného bývania ...

Velkoobchod MFP papier

Hlavnou činnostou našej firmy ...

Overené zákazníkmi

Nábytok Rosina

Hlavnou činnostou našej firmy je vypraco...

Velkoobchod MFP papier

Hlavnou činnostou našej firmy je vypraco...

Stavebná firma Scandi Haus SK

Scandi Haus SK s.r.o. je poprednou spolo...