Depersonalizácia burkou a nikábom

Keď sa narodí bábätko, okrem dôležitého fyzického kontaktu, tepla a vône, základné bonding s mamičkou a všetkými ostatnými ľuďmi v rodine je skrze tvár.

Dieťa časom podľa tváre rozoznáva ľudí, zároveń začína rozumieť vzťahom a ľuďom okolo, pretože rozoznáva veselý výraz, smutný, naštvaný, atď. Výraz v tvári je aj taký neverbálnej jazyk, vďaka ktorému všeličo podvedome vycítime, bez ohľadu na jazyk, ktorým hovoríme.

Náš tvár nás reprezentuje vo svete. Známe osobnosti rozpoznávame najmä podľa tváre, je to naša vizitka.

Tvár si zakrývajú ľudia, ktorí nechcú prezradiť svoju identitu. Lupiči, popravčej islamského štátu. Tiež zakrytie tváre, či rôzne masky vzbudzujú strach. Neviete čo dotyčný má s vami zalubem. Zrazu je to len nejaká "tajomná postava", nie človek. Preto zvyk zakrývanie tváre je súčasťou rôznych kultov a ich rituálov. Nasadzovanie masiek as tým spojenú Depersonalizácia nájdeme aj v BDSM komunite. Maska nielen že zatajuje identitu, ale tiež prepožičiava novú identitu, a tak máme aj divadelné, plesové či groteskné masky.

Akú "masku" má moslimka? Akú identitu skrýva? Nezakrýva tým svoju ženskú identitu, pretože nakoniec rovnako každý vie, že pod tým habitom nie je muž, ale žena. Takže sú to ženy bez tváre. Ženské pohlavie bez identity. A tak ani nie je divu, že podľa toho sa k nim v ich spoločnosti správajú. Ako k veciam. A už vôbec nechcem vedieť, čo za myšlienky sa naháňajú žene, ktorá nie je nútená to nosiť (nútená je úplná väčšina), ale napriek tomu si to vyberie. Napríklad poznám aj pár konvertitek čo si nikáb zvolili. Dobrovoľne sa vzdávajú svojej tváre a svojej identity. A nie kvôli nejakému divadelnému predstavenia, ale pretože popierať svoju identitu potrebujú každý deň. Stávajú sa z nich Alláhovy podriadenej bábky bez tváre. Až moc mi to pripomína BDSM praktiky. Lenže BDSM praktiky sú len hry v súkromí, v normálnom bežnom civilnom živote to končí. Moslimka si na tom uteká neustále. Toto už nie je len problém so sebepřijetím a prijatím svojej ženskosti. Pocit viny a potreba podriadení, ktoré konvertitky majú. Toto je ešte vyšší level. Je to popretie seba samého. Strach ukázať sa svetu a stáť si za tým, kto som.

Mám skúsenosť s tým, aké to je ísť von so ženou v nikábe. Naozaj mätúce. Rovnako ako je neslušné s niekým hovoriť a nepozerať sa mu do očí, tak ešte viac divné je hovoriť s niekým so zakrytou tvárou. Preto málokto sa odváži na zahalenú ženu hovoriť. Aj keď som vedela kto pod tým handrou je, neustále som si to musela pripomínať, pretože jednoducho potreba rozpoznávať ľudí podľa rysov v tvári je jeden z našich základných inštinktov. A to si nechcem predstaviť, keby som takto mala okolo seba dve tri kamarátky v nikábu, musela by som si dosť dobre pamätať nejaké rozdiely v ich zahalenie, aby som vôbec spoznala ktorá je ktorá.

Autor:

Béatrice Radosa

Gzoznam.sk, prehľadný, triedený a kontrolovaný katalóg firiem a živnostníkov. Katalóg plný funkcií a prekvapení. Register firiem, ktorý sa neustále zlepšuje.

Prihláste sa na odber newsletteru.

Odporúčané firmy

Losstav

K základom spokojného bývania ...

Velkoobchod MFP papier

Hlavnou činnostou našej firmy ...

Overené zákazníkmi

Nábytok Rosina

Hlavnou činnostou našej firmy je vypraco...

Velkoobchod MFP papier

Hlavnou činnostou našej firmy je vypraco...

Stavebná firma Scandi Haus SK

Scandi Haus SK s.r.o. je poprednou spolo...