Sacharidy – ako si vyberať tie správne?

Sacharidy patria medzi základné zložky potravy, ktoré musíme prijímať. Pre telo sú základným zdrojom energie, až 60% energie pochádza práve zo sacharidov. Taktiež sú nazývané uhľohydráty, uhľovodany, cukry alebo glycidy. Telo ich využíva ako v aeróbnych tak aj v anaeróbnych procesoch.

Sacharidy patria medzi základné zložky potravy, ktoré musíme prijímať. Pre telo sú základným zdrojom energie, až 60% energie pochádza práve zo sacharidov. Taktiež sú nazývané uhľohydráty, uhľovodany, cukry alebo glycidy. Telo ich využíva ako v aeróbnych tak aj v anaeróbnych procesoch.

Ako ich delíme?

Sacharidy delíme na monosacharidy a polysacharidy.

Monosacharidy sú najrýchlejším zdrojom energie, v potrave sa vyznačujú svojou sladkou chuťou. Keďže sú to jednoduché sacharidy, rýchlo sa dostávajú do krvi a spôsobia rýchly príval energie. Pokiaľ telo nespotrebuje všetky sacharidy, nastáva priberanie. To je spojené s nadmernou konzumáciou sladkostí a žiadneho pohybu. Až 75% nespotrebovaných sacharidov sa premení na tuk, väčšinou na podkožný.
Za základný monosacharid sa pokladá glukóza alebo hroznový cukor. Je to jediná forma, ktorá sa dostáva do krvného obehu a tak sa dostáva do celého tela. Je to okamžitý zdroj energie pre svaly.
Ďalší monosacharid je fruktóza alebo ovocný cukor. Tento cukor z hľadiska chudnutia alebo posilňovania nie je veľmi vhodný, pretože zabraňuje odbúravaniu tukov a jeho premene na energiu.
Ďalšou skupinou sacharidov sú disacharidy. Najznámejšie sú sacharóza a laktóza. Skladajú sa z monosacharidov.

Polysacharidy sú zložené sacharidy, pri ktorých je potrebné, aby ich telo rozložilo na monosacharidy a tým pádom sa do tela dostávajú pomalšie, nespôsobujú veľké výkyvy cukru v krvi a menej sa ich ukladá v podobe tuku.
Polyscharidy sa nachádzajú v ryži, zemiakoch, celozrnných potravinách a cestovinách.

Ktorým sacharidom sa vyhýbať?


Ak si chceme naozaj pomôcť a prijímať tie správne sacharidy, je potrebné vedieť, ktorým sa treba výslovne vyhýbať.
Je snáď samozrejmé, že pokiaľ chceme mať zdravú životosprávu, štíhlu postavu a udržať si ju, musíme z jedálnička vyradiť sladkosti typu: koláče, zmrzliny, lízanky, cukríky, čokolády, keksy, sladené nápoje, sladké mlieka a všetky podobné dobroty, ktoré nám osladzujú život.
Je dokázané, že jedna malá kola (trojdecová) obsahuje rovnaké množstvo cukru, ako predstavuje šesť kociek cukru. Je to neskutočné množstvo na tri deci tekutiny!

Tak čo môžeme jesť, keď máme chuť na sladké? Je to jednoduché. Nakrájajte si na tanier ovocie rôznych farieb, kúpte si čokoládu s vysokým obsahom kakaa (nad 80%), dajte si biely jogurt s nakrájaným ovocím, vypite zelený čaj. Je mnoho návodov, ako zameniť nezdravé cukry za tie zdravé. Treba ich len vyskúšať a nájsť si ten svoj spôsob, ako nezjesť nezdravé sladkosti a nahradiť ich tým zdravým.
Okrem toho ovocie je plné antioxidantov a vitamínov, vlákniny a sacharidov. Tieto telo využije v plnej miere, nezanáša organizmus, naopak ho očisťuje a napomáha k tomu, aby sa naštartoval metabolizmus, čo podporuje spaľovanie kalórii a tým chudnutie.

Niekoľko príkladov, kde sa sacharidy nachádzajú úplne zbytočne: McDonald's žemle (keď sa pozriete na opečenú žemľu, je skaramelizovaná na celom povrchu a je naozaj sladká), chlieb (pochybujem, že staré mamy dávali do domáceho chleba cukor, aby bol sladší), med (treba si pozorne čítať etikety na výrobkoch, niektoré medy sú z päťdesiatich percent cukor), zaváraniny (pridáva sa do nálevu, aby bol sladko-kyslý, ale všetkého je tam nadmieru).

Takto by sme mohli pokračovať dosť dlho, ale je potrebné, aby sme sledovali obaly a zloženie, pretože potom sa dozvieme, čo všetko naozaj konzumujeme a budeme prekvapení, koľko skrytých sacharidov sa v potrave nachádza.

autor: zuna

Gzoznam.sk, prehľadný, triedený a kontrolovaný katalóg firiem a živnostníkov. Katalóg plný funkcií a prekvapení. Register firiem, ktorý sa neustále zlepšuje.

Prihláste sa na odber newsletteru.

Odporúčané firmy

Losstav

K základom spokojného bývania ...

Velkoobchod MFP papier

Hlavnou činnostou našej firmy ...

Overené zákazníkmi

Nábytok Rosina

Hlavnou činnostou našej firmy je vypraco...

Velkoobchod MFP papier

Hlavnou činnostou našej firmy je vypraco...

Stavebná firma Scandi Haus SK

Scandi Haus SK s.r.o. je poprednou spolo...