Vynález kritického rozumu

 
 
„Navrhujem zrušenie patentového ústavu. Všetko už bolo vynájdené a nič nové už nie je možné objaviť.“  Výrok, ktorý ste už možno zachytili údajne prehlásil riaditeľ washingtonského patentového úradu Charles H. Duell v roku 1899.
 
Týmto výrokom mal Charles H. Duell požiadať prezidenta Spojených štátov McKinleyho o zrušenie úradu, ktorému šéfoval. Pôvodne som chcel použiť tento výrok na ilustráciu krátkozrakosti ľudského uvažovania o budúcnosti, ale najprv som sa rozhodol, že o pravdivosti a kontexte tohto výroku zistím niečo viac. Predsa človek, ktorý riadi patentový úrad by musel mať veľmi pádny dôvod na to, aby takúto inštitúciu rušil. Vďaka súčasnej elementárnej technológii Google, o ktorej sa údajne pesimistickému futurológovi Charlesovi nemohlo ani snívať som za pár minút prišiel na niekoľko zaujímavých skutočností.
 
Pravdivosť, resp. nepravdivosť tohto výroku skúmal Samuel Sass, bývalý knihovník nadnárodného konglomerátu General Electric Company v roku 1989 na žiadosť magazínu The Skeptical Inquirer. Samuel Sass zistil, že nie je prvý, kto skúmal pôvod tohto výroku. Konkrétne Dr. Eber Jeffery v júli roku 1940 publikoval v Journal of the Patent Office Society článok, v ktorom uvádza, že nenašiel žiadny dôkaz o žiadnom zamestnancovi amerického patentového ústavu, ktorý by to so zrušením patentového úradu myslel naozaj vážne. Podľa Jefferyho je tento výrok len mýtus. Vo výročnej správe Charlesa Duella z roku 1899 totižto nenašiel ani zmienku o žiadosti zrušenia patentového úradu.
 
Ako je potom teda možné, že po zadaní hesla do vyhľadaváča: "everything that can be invented has been invented" nám Google vychrlí množstvo obrázkov s fotkou Charlesa Duella, ktoré mu priradzujú autorstvo?
 
Autor: Samuel Kušnír

Gzoznam.sk, prehľadný, triedený a kontrolovaný katalóg firiem a živnostníkov. Katalóg plný funkcií a prekvapení. Register firiem, ktorý sa neustále zlepšuje.

Prihláste sa na odber newsletteru.

Odporúčané firmy

Losstav

K základom spokojného bývania ...

Velkoobchod MFP papier

Hlavnou činnostou našej firmy ...

Overené zákazníkmi

Nábytok Rosina

Hlavnou činnostou našej firmy je vypraco...

Velkoobchod MFP papier

Hlavnou činnostou našej firmy je vypraco...

Stavebná firma Scandi Haus SK

Scandi Haus SK s.r.o. je poprednou spolo...