Kresťanský sionismus a štát Izrael

Autor: Karel Orlík

Autor: Karel Orlík


Vo svojej knihe Horlivosť pre Sion-kresťania, židia a idea zasľúbenej zeme opisuje Šalom Goldman (62) rôzne motívy kresťanskej podpory štátu Izrael.

Radikálna pravica tvorí medzi americkými evanjelikálmi menšinu. Pojem "kresťanský sionizmus" zahŕňal širokú škálu medzi veriacimi kresťanmi. Dnes sa k nemu radí hlavne americkí kresťania. Sú inšpirovaní Bibliou a knihu Genesis pokladajú za dôležitejšiu, než knihu Zjavenie. Štát Izrael je im dôkazom Božieho diela v dejinách a návrat Židov do ich vlasti ukazuje, že je Boh tu stále prítomný.

Je paradoxné, že sám Lord Balfour veril mnohým neodôvodneným výčitkám antisemitov na adresu Židov. Medzi čestnými hosťami na I.sionistickém kongrese v Bazileji bol zakladateľ Medzinárodného červeného kríža Jean Henri Dunant, odporca prijatie jeho izraelskej obdoby-Magen David Adom-bol sám považovaný za antisemitu. Dnes sú kazatelia Jerry Falwell a John Hage blízkymi priateľmi osadníkov a vedenie strany Likud.

Blízke spojenectvo kresťanských sionistov podporuje najviac premiér Netanjahu. Ten dokonca vyhlásil, že "kresťanský sionizmus je predchodcom sionizmu židovského." Dnes podporujú Izrael milióny kresťanov po celom svete. Niektorí liberálni Židia obviňujú kazateľa Hageeho až z cynizmu, s akým vraj popisuje detaily Armagedone podľa knihy Zjavenie Jána, kedy budú mať Židia údajne len jednu voľbu: prijať Ježiša alebo umrieť.

Goldman prišiel do Izraela v roku 1968. Na často kladenú otázku, či je kresťanská podpora Izraela pre židovský štát dobrá alebo zlá, odpovedal: "Som profesor a snažím sa popísať situáciu do hĺbky. Ako Židia sa snažíme porozumieť ľuďom a okolnostiam okolo nás a nie vynášať rýchly súd."

Gzoznam.sk, prehľadný, triedený a kontrolovaný katalóg firiem a živnostníkov. Katalóg plný funkcií a prekvapení. Register firiem, ktorý sa neustále zlepšuje.

Prihláste sa na odber newsletteru.

Odporúčané firmy

Losstav

K základom spokojného bývania ...

Velkoobchod MFP papier

Hlavnou činnostou našej firmy ...

Overené zákazníkmi

Nábytok Rosina

Hlavnou činnostou našej firmy je vypraco...

Velkoobchod MFP papier

Hlavnou činnostou našej firmy je vypraco...

Stavebná firma Scandi Haus SK

Scandi Haus SK s.r.o. je poprednou spolo...