Svedectvo nemeckého časopisu: Kosovo je v rukách organizovaného zločinu

Časopis sa odvoláva na výpoveď nemeckého policajta, ktorý v Kosove strávil desať rokov.

Časopis sa odvoláva na výpoveď nemeckého policajta, ktorý v Kosove strávil desať rokov.

BERLÍN.
Kosovo je v rukách organizovaného zločinu a Uroševac je považovaný za najväčšie centrum obchodu s drogami na Balkáne, píše najnovšie číslo nemeckého časopisu Der Spiegel.
Odvoláva sa pritom na výpoveď nemeckého policajta, Ktorý v službe v Kosove strávil desať rokov.
"Misia (Európskej únie) EULEX v Kosove neuspela, a stála viac ako miliardu eur," sprostredkoval týždenník jeho slová.Vytvorení prípravného štátu v Kosove je najväčší a najdrahší program pomoci v histórii Únie, citoval srbský server Vesti online z článku v Spiegli.

Policajt: za desať rokov sa nič nezmenilo
"Misia EULEX s približne 2500 členmi funguje od roku 2008. Stála podla správy Európskeho dvoru vyše miliardu eur, a nepriniesla úspech. Rozmery organizovaného zločinu a korupcie zostalo rozsiahle, justicia zostala neúčinná a pod vplyvom politiky," zdôraznil Der Spiegel.Jeden nemecký policajt, ​​Ktorý je už niekoľko rokov dobre oboznámený so situáciou v Kosove, to podľa magazínu potvrdil z vlastnej skúsenosti. Policajt vo svojej výpovedi uvádza, že v Kosove sa nachádza už desiaty rokov a za ten čas sa nedosiahlo fakticky nič. Najväčšie sklamanie pociťuje v súvislosti s políciou, cituje Der Spiegel.

Kosovská policajti napriek viacročnému intenzívnemu výcviku podľa nemeckého policajta viac uprednostňujú prácu súvisiaciu s radarovými kontrolami ako boj proti kriminalite - je totiž pohodlnejším a nevyžaduje pohyb. Ako dodal, k veľkým zločincom sa aj tak nedá dostať: bránia tomu totiž tradičné klanové štruktúry a staré väzby na niekdajšiu kosovskú oslobodzovaciu armádu (UCK), z radov ktorych pochádza množstvo kosovských policajtov.

Brusel vraj vidí prikrášľované odpovede:"Od nich nemôžeme očakávať, aby viedli vyšetrovanie proti svojim bývalým veliteľom, ktorý sa obohatili prostredníctvom obchodu s drogami. Tých chráni hradba mlčania, ktorú my policajti nedokážeme prelomiť. V podstate my ani zďaleka nevieme, čo všetko sa tu deje," citoval Spiegel."Jasné je len jedno: Kosovo sa nachádza v rukách organizovaného zločinu. Treba sa pozrieť, kolko je tu nových čerpacích staníc a obchodných centier, kde nikto nič nekupuje. Je tu podozrenie, že slúžia predovšetkým na pranie špinavých peňazí," dodal podla Spiegla nemecký policajt."Nikto zo zodpovedných z EULEX-u však Bruseli nehlási pravdu. Posielajú prikrášľované výpovede, aby si udržali svoju prácu v zahraničnej misii. Kosovu to však nepomôže," uzavrel Der Spiegel.


Pozn.red. EUserver.cz: Skutočnosti uvedené v článku sú síce už dlhšiu dobu verejne známe a tým, ktorí o ne stoja, dostupné. Napriek tomu vidíme veľký posun v tom, že sa tieto pravdy odvážil publikovať už aj známy nemecký časopis Der Speigel.

Gzoznam.sk, prehľadný, triedený a kontrolovaný katalóg firiem a živnostníkov. Katalóg plný funkcií a prekvapení. Register firiem, ktorý sa neustále zlepšuje.

Prihláste sa na odber newsletteru.

Odporúčané firmy

Losstav

K základom spokojného bývania ...

Velkoobchod MFP papier

Hlavnou činnostou našej firmy ...

Overené zákazníkmi

Nábytok Rosina

Hlavnou činnostou našej firmy je vypraco...

Velkoobchod MFP papier

Hlavnou činnostou našej firmy je vypraco...

Stavebná firma Scandi Haus SK

Scandi Haus SK s.r.o. je poprednou spolo...