Maďari stihli za tri mesiace dosiahnuť 90 percent celoročného deficitu

Problémy zadlženého Maďarska sa stále viac prehlbujú. Deficit štátneho rozpočtu Maďarska sa za prvý štvrťrok priblížil limitu stanovenému za celý tento rok.

Problémy zadlženého Maďarska sa stále viac prehlbujú. Deficit štátneho rozpočtu Maďarska sa za prvý štvrťrok priblížil limitu stanovenému za celý tento rok.
Podľa údajov ministerstva financií mala krajina na konci marca deficit 230,9 miliardy forintov (19,2 miliardy Sk), čo zodpovedá 89,8 percentám celoročného plánu.
Dôvodom sú čiastočne vyššie náklady na obsluhu dlhu a nižšie príjmy v porovnaní s rovnakým obdobím 2011. Správa zvýši tlak na vládu, aby obmedzila svoje výdavky, a odvrátila tak hrozbu, že bude odstrihnutie od peňazí z Európskej únie.

Najvyšší dlh v strednej Európe

EÚ minulý mesiac zaviedla proti Maďarsku disciplinárne konanie, pretože krajina má nadmerný rozpočtový deficit od svojho pripojenia k EÚ v roku 2004, a zmrazila krajine peniaze z Kohézneho fondu. Maďarsko má tiež najvyššiu zadlženosť z krajín strednej Európy a usiluje sa o pôžičku od Medzinárodného menového fondu a EÚ, ktorá jej má pomôcť znížiť vysoké náklady na dlh.
Hovorca MMF Gerry Rice dnes potvrdil, že fond viedol ďalšie kolo neformálnych rokovaní s hlavným maďarským vyjednávačom. Zatiaľ však nebol stanovený termín pre začatie formálneho rokovania o pôžičke od MMF.
Analytici upozorňujú, že rozpočtové výdavky Maďarska bývajú každoročne nadhodnotené. V tomto roku by tiež mali rozpočet ešte podporiť dodatočné príjmy z krízovej dane pre banky a firmy.

Ministri financií EÚ rozhodli pozastaviť Maďarsku od budúceho roka prístup k takmer pol miliarde eur (vyše 12 miliárd Sk) z Kohézneho fondu, pretože dostatočne nebojuje proti nadmerným rozpočtovým deficitom. Budapešť však môže ešte toto rozhodnutie zmeniť, ak do konca júna predstaví nápravné opatrenia.
Ministri budú 22. júna prehodnocovať svoje rozhodnutie a ak je Maďarsko presvedčí, že podniká dostatočné kroky na zníženie deficitu, svoje rozhodnutie zruší.

autor: PJ

Gzoznam.sk, prehľadný, triedený a kontrolovaný katalóg firiem a živnostníkov. Katalóg plný funkcií a prekvapení. Register firiem, ktorý sa neustále zlepšuje.

Prihláste sa na odber newsletteru.

Odporúčané firmy

Losstav

K základom spokojného bývania ...

Velkoobchod MFP papier

Hlavnou činnostou našej firmy ...

Overené zákazníkmi

Nábytok Rosina

Hlavnou činnostou našej firmy je vypraco...

Velkoobchod MFP papier

Hlavnou činnostou našej firmy je vypraco...

Stavebná firma Scandi Haus SK

Scandi Haus SK s.r.o. je poprednou spolo...